Všetky banky hodnotia pri živnostníkoch riziká úveru

Čím je úverový obchod pre banku rizikovejší, tým bude klient platiť vyšší poplatok a úrok.

31.01.2011 10:07
peniaze, dane, odvody, daň, bankovky, euro,... Foto:
Ilustračné foto
debata

„Je to preto, lebo správa rizikových aktív je pre banku finančne náročnejšia. Zvýšené riziko splácania je premietnuté i v cene financovania. Vyplýva to z viacerých platných pravidiel súvisiacich napríklad s potrebou tvorby opravných položiek, kapitálovou náročnosťou, monitoringom a podobne. Úvery hodnotíme individuálne,“ vraví hovorca Tatra banky Boris Gandel.

Ak má klient banky finančné problémy, môže požiadať o odloženie, prípadne zníženie splátok. „Zmení sa aj konečná splatnosť pohľadávky. Akákoľvek reštrukturalizácia existujúcich úverových vzťahov podlieha schvaľovaniu.“

Začínajúci podnikatelia môžu dostať úvery, za splatenie ktorých ručia aj nehnuteľnosťou. „Žiadateľ nemusí byť majiteľom zakladanej nehnuteľnosti,“ vraví Michal Fúrik z Dexia banky. „Navyše úver získa za oveľa výhodnejších podmienok, ako sú pri iných úverových produktoch pre podnikateľov, u ktorých sa už vyžaduje ich podnikateľská história.“

Cena úveru sa odlišuje. „Vplýva na ňu množstvo faktorov a určuje sa osobitne pre každý prípad.“ Banka v prípade kontokorentného alebo termínovaného úveru žiada ako záruku bianko zmenku klienta, záložné právo na hnuteľný a nehnuteľný majetok obstaraný z úveru, ale aj vinkuláciu vkladu v jej prospech.

Podnikateľské úvery slúžia najmä na financovanie prevádzkových nákladov. „Slúžia na to úverové limity na bežnom podnikateľskom účte alebo vo forme splátkového úveru. Umožňujú financovanie prevádzkových potrieb podnikateľa prostredníctvom úveru s fixnými splátkami,“ vraví Jana Lukáčová, vedúca marketingu a komunikácie Volksbank Slovensko.

„Z investičných úverov môže zase financovať investičné zámery. Nakúpiť investičný majetok, využiť ho na rekonštrukciu, opravu alebo na nákup technológií.“ Banka pri úverových obchodoch posudzuje bonitu klienta. „Žiadame najmä, aby nám preukázal návratnosť z hlavnej prevádzkovej činnosti. Zaujíma nás aj kvalita zabezpečenia úveru.“ Pri cene presadzuje princíp vyváženosti úverového rizika a úrokových marží. „Čím je úverové riziko vyššie, tým je vyššia riziková prirážka.“ Situáciu vyhodnocujú Úrokové sadzby sú rôzne podľa toho, o aký úver ide. Väčšinou sa každá sadzba skladá zo základnej, ku ktorej sa priratúva vždy marža banky.

„Banka sleduje a vyhodnocuje rizikovosť jednotlivých odvetví, aj keď rizikové odvetvie ako také nie je možné určiť. Rizikovosť úverového obchodu závisí totiž aj od veľkosti spoločnosti, rozsahu jej investície a od ďalších faktorov. Klientov posudzujeme vždy individuálne,“ vysvetľuje Štefan Frimmer zo Slovenskej sporiteľne.

Firmy, ktoré chcú získať úver, by mali preukázať stabilnú výkonnosť spoločnosti, schopnosť splácať svoje záväzky, mať jasný biznis plán – smerovanie spoločnosti, plány podložené reálnymi objednávkami v závislosti od druhu a výšky financovania ponúknuť zabezpečenie,ktoré je pre banku prijateľné.

Ak sa podnikateľ ocitne vo finančnej kríze a nedokáže úver splácať, mal by o tom banku ihneď informovať. Netreba vyčkávať, lebo sa dostane do omeškania a v takom prípade nastupujú sankcie. Každá banka sa snaží nájsť riešenie prijateľné pre obe strany. Najhoršie je, ak klient prestane s bankou komunikovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba