Pôžičkový fond poskytne peniaze na školu

O pôžičku z prostriedkov Študentského pôžičkového fondu môže požiadať každý študent dennej a externej formy prvého štúdia na vysokej škole doma alebo na zahraničnej vysokej škole, ktorý má trvalý pobyt v SR, alebo študent, ktorý študuje na vysokej škole v SR v postavení zahraničného Slováka.

18.08.2010 11:02
euro, peniaze, výhra, sporenie, plat, výplata Foto:
Novinkou od akademického roku 2010/2011 je poskytnutie pôžičky vo výške školného.
debata

Za prvé štúdium na vysokej škole sa považuje i ďalšie štúdium absolventa bakalárskeho štúdia, ak pokračuje dennou alebo externou formou v magisterskom štúdiu alebo inžinierskom štúdiu.

Ak žiadateľ spĺňa podmienku prvého vysokoškolského štúdia na viacerých fakultách vysokých škôl alebo na viacerých vysokých školách, ktoré sa nečlenia na fakulty (ďalej len fakulta), možno mu poskytnúť pôžičku len na jednej fakulte. Žiadateľ o pôžičku študujúci na vysokej škole, ktorý má urobené všetky skúšky predpísané študijným a skúšobným poriadkom fakulty alebo vysokej školy pre postup do vyššieho ročníka, požiada fond písomnou žiadosťou o zaradenie do zoznamu žiadateľov do 15. júna kalendárneho roku, ostatní žiadatelia vrátane študentov prvého ročníka do 10. 10. kalendárneho roku.

Samostatným zoznamom budú žiadosti o študentskú pôžičku – študentov študujúcich na vysokej škole v SR v postavení zahraničného Slováka. Predkladajú žiadosť o pôžičku spolu s rozhodnutím Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky o priznaní postavenia zahraničného Slováka, prípadne fotokópiou preukazu zahraničného Slováka a fotokópiou o totožnosti osoby (platný cestovný doklad). Ak žiadateľ čerpal pôžičku z fondu v predchádzajúcich školských rokoch, uvedené doklady už nepredkladá.

Študenti študujúci na zahraničnej vysokej škole požiadajú o pôžičku fond v termínoch do 31. júla a do 20. októbra kalendárneho roka a to tak, že do fondu zašlú žiadosť o pôžičku. V prípade, že chcú byť uprednostnení pri pridelení pôžičky, žiadosť dokladujú príslušnými dokladmi tak ako žiadatelia študujúci na slovenskej vysokej škole. Zároveň prikladajú potvrdenie vysokej školy v zahraničí, že je študenti.

Ak je žiadateľ poslucháčom prvého ročníka, predkladá fotokópiu maturitného vysvedčenia. Potvrdenia vysokej školy v zahraničí preukazuje úradným prekladom v slovenskom jazyku. Doklady vydané v českom jazyku sa nemusia prekladať do slovenského jazyka. Doklad o návšteve školy v inom jazyku nemusí byť preložený, ak priloží potvrdenie MŠ SR – Strediska pre ekvivalenciu dokladov o vzdelaní (aj fotokópia). Žiadateľ ďalších ročníkov musí doklad o návšteve školy úradne preložiť do slovenského jazyka okrem dokladov v českom jazyku.

Všetky náležitosti súvisiace s posúdením priznania pôžičky žiadateľovi, výplaty pôžičky a splácania vybavuje fond. Študent si môže podať žiadosť tým istým spôsobom a za tých istých podmienok ako k termínu 15. 6. kalendárneho roku, resp. k 10. 10. kalendárneho roku aj v priebehu akademického roka. Študent (študujúci aj na zahraničnej vysokej škole) a fakulta postupujú rovnako ako pri žiadosti o pôžičku do stanovených termínov predkladania žiadostí.

Žiadateľ si v danom akademickom roku môže požiadať o pôžičku až do 1 327,76 € (40 000 Sk ) v členení od 331,94 € vždy po celých desaťtisícoch slovenských korún.

Novinkou od ak. roku 2010/2011 je poskytnutie pôžičky vo výške školného.

debata chyba