Ako si poistiť úver

Na klientov, ktorí si vzali hypotéku vlani a tento rok, sa štátna pomoc nevzťahuje. Úver si brali už počas krízy, a preto mali počítať s tým, že môžu nastať komplikácie. Pred stratou práce sa však môžu poistiť. Okrem straty zamestnania banky núkajú aj poistenie pre prípad dlhodobej práceneschopnosti, smrti či invalidity. Každú z týchto udalostí treba dokladovať.

18.08.2010 06:40
poistenie, sporenie, úspory, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Pre krízu a s ňou spojenou hrozbou straty zamestnania sa záujem o poistenie úverov výrazne zvýšil. „V súčasnosti takmer polovica úverových klientov uzatvára úverovú zmluvu už s poistením úveru,“ vraví vedúci odboru správy rizikových úverov Prvej stavebnej sporiteľne Peter Pribula.

Banky sa však chránia pred ľuďmi, ktorí by chceli poistenie zneužiť. Záujemca o úver, ktorý je v čase podpisu úverovej zmluvy už vo výpovednej lehote, nemôže rátať s tým, že poisťovňa za neho začne platiť splátky. Banky podmieňujú poistenie tým, že poistenec príde o prácu najskôr po 90 dňoch od čerpania úveru.

Aj tí, čo majú úver poistený, by mali mať finančnú rezervu, ktorou by zaplatili aspoň tri splátky. Poisťovne nezačnú platiť splátky namiesto klienta hneď od prvého dňa, ako stratí prácu alebo ochorie, ale väčšinou až po 60 dňoch. Aspoň prvé dve splátky tak poistenec musí uhradiť zo svojich peňazí.

Človek, ktorý stratí prácu, sa takisto nemôže donekonečna spoliehať na to, že nemusí platiť splátky. Poisťovne za klienta zaplatia najviac 12 splátok.

Ako banky umožňujú poistiť si úver

Slovenská sporiteľňa

Poskytuje tri druhy poistenia. Základný súbor poistenia (riziká: smrť, plná a trvalá invalidita), rozšírený (riziká: smrť, plná a trvalá invalidita, pracovná neschopnosť) a komplexný súbor (riziká: smrť, plná a trvalá invalidita, pracovná neschopnosť, strata zamestnania). V prípade smrti alebo invalidity sa z poistky zaplatí celý zostávajúci dlh. Pri pracovnej neschopnosti a strate zamestnania poisťovňa zaplatí najviac 12 splátok pri jednej poistnej udalosti. Nárok na poistné plnenie v prípade pracovnej neschopnosti alebo straty zamestnania vzniká, ak je klient chorý alebo bez práce nepretržite 60 kalendárnych dní. Poskytuje poistenie k spotrebným úverom na čokoľvek a k úverom na bývanie. Poistenie k úveru je možné poskytnúť najviac na tri úvery, pričom celková výška úverovej splátky nesmie presiahnuť 1 850 eur.

VÚB banka

Podľa typu úveru banka ponúka poistné balíky, ktoré zahŕňajú kombinácie poistných rizík – dlhodobá práceneschopnosť, trvalá invalidita, smrť, strata zamestnania, hospitalizácia a krytie rizika kritických chorôb (napr. rakovina). Poistenému vznikne nárok na poistné plnenie, ak nezamestnanosť poisteného trvá nepretržite aspoň 60 kalendárnych dní.

ČSOB

Spotrebiteľský úver si možno poistiť pre prípad straty zamestnania, práceneschopnosti, trvalej invalidity a smrti. K hypotekárnym úverom zatiaľ poskytuje poistenie pre prípad smrti a invalidity následkom úrazu. Onedlho by mala ponúkať aj poistenie práceneschopnosti a straty zamestnania. Nárok na poistné plnenie vzniká, ak je poistenec chorý alebo bez práce nepretržite aspoň 60 kalendárnych dní. Pri jednej poistnej udalosti poisťovňa uhradí najviac 12 mesačných splátok. Počet poistných udalostí nie je obmedzený. V prípade invalidity alebo smrti poisťovňa zaplatí celý zostatok istiny úveru.

Tatra banka

Ak má klient dohodnuté poistenie pre prípad invalidity, môže poisťovňa za neho platiť splátky úveru do konca poistenia. Pri poistení straty zamestnania je maximálne poistné plnenie 12 mesiacov.

Poštová banka

Poistenie schopnosti splácať úver môžu uzatvoriť všetci, ktorí si berú pôžičku na bývanie alebo dostupnú pôžičku. Základný súbor poistenia sa vzťahuje na poistenie schopnosti splácať úver v prípade smrti, invalidity a pracovnej neschopnosti. Komplexný súbor okrem toho obsahuje aj poistenie pre prípad straty zamestnania. Nárok na poistné plnenie má klient v prípade, ak je nezamestnaný alebo práceneschopný aspoň 60 dní. Pri jednej poistnej udalosti mu poisťovňa preplatí maximálne šesť splátok úveru. Pri invalidite alebo úmrtí poistenca uhradí poisťovňa celú dlžnú sumu. Poistné závisí od výšky úveru a zvoleného súboru poistenia.

UniCredit Bank

Základný balík zahŕňa poistenie pre prípad úmrtia, úplnej trvalej invalidity a pracovnej neschopnosti. Rozšírený súbor balíka obsahuje navyše aj poistenie pre prípad straty zamestnania. Klientom, ktorí si úver poistia, banka ponúka zníženie úrokovej sadzby maximálne o 0,2 percenta v závislosti od druhu úveru a zvoleného balíka poistenia.

Dexia banka

Ponúka poistenie úveru k Dexia pôžičke a Hypoúveru. Základný balík predstavuje poistenie pre prípad smrti a rozšírený balík aj pre prípad pracovnej neschopnosti a plnej invalidity. Pri pracovnej neschopnosti poisťovňa za klienta uhradí maximálne 12 mesačných splátok.

mBank

Pri mHypotéke banka ponúka možnosť poistenia pre prípad trvalej invalidity a smrti z dôvodu úrazu alebo choroby. Poistné sa platí na prvých 24 mesiacov dopredu, následne sa platí mesačne vo výške 0,025 % z výšky úveru. Pre ostatné úvery sa poistenie pripravuje.

Prvá stavebná sporiteľňa

Prvá stavebná sporiteľňa ponúka možnosť poistenia úveru pre prípad úmrtia dlžníka. Klient si môže vybrať z dvoch druhovpoistenia – poistenie zostatku dlhu (mesačné poistné 0,04 % z cieľovej sumy) a poistenie cieľovej sumy (mesačné poistné 0,08 % z cieľovej sumy). Ak má klient poistenie zostatku dlhu, tak poisťovňa v prípade úmrtia dlžníka zaplatí zostatok úveru a dediči nie sú voči stavebnej sporiteľni nijako viazaní. Ak zomrie klient, ktorý má uzatvorené poistenie cieľovej sumy, tak poisťovňa za neho vyplatí zostatok úveru a navyše dedičom vyplatí finančné prostriedky vo výške už splateného úveru dlžníka ku dňu úmrtia, t. j. rozdiel medzi zostatkom dlhu a pôvodnou výškou úveru.

Wüstenrot stavebná sporiteľňa

Ak žiadateľ o úver nemá životné poistenie, uzavrie si tzv. hromadné poistenie dlžnej sumy. Mesačné poistné závisí od veku klienta a pohybuje sa od 0,01 po 0,05 % z cieľovej sumy. Poistenie pre prípad straty zamestnania a dlhodobej práceneschopnosti si môže uzatvoriť ako dobrovoľné doplnkové poistenie. V oboch prípadoch poisťovňa začne za neho platiť mesačné splátky až po 60 dňoch. V prípade straty zamestnania uhradí za neho maximálne 12 splátok a pri pracovnej neschopnosti najviac 10. V tomto prípade je mesačné poistné vo výške 0,065 % z poskytnutého ú­veru.

debata chyba