Ako si znížiť splátku úveru

Banky tvrdia, že ich klienti radšej využívajú pomoc, ktorú im dávajú, ako by sa mali obrátiť na štát. Všetky banky majú mechanizmy, ktoré umožňujú dlžníkom, aby sa im načas alebo natrvalo znížila splátka, či aby klienti niekoľko mesiacov nemuseli platiť vôbec nič.

17.08.2010 15:31
domček, euro, hypotéka, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Každý sa musí pripraviť na to, že ak využije niektorú z ponúkaných možností, bude musieť v konečnom dôsledku zaplatiť banke viac na úrokoch. Viaceré banky podmieňujú takéto výnimky zmenou zmluvy, za čo klientom naúčtujú poplatok. Ten môže dosiahnuť až 165 eur.

Pre banky je výhodnejšie zákazníkovi načas ustúpiť a znížiť mu splátky, ako by ich mal prestať platiť úplne. Banka síce môže siahnuť na založenú nehnuteľnosť a predať ju, ale počas krízy, keď na Slovensku klesali ceny nehnuteľností, by jej rýchly predaj mohol priniesť stratu. Preto dá radšej klientovi šancu, aby si našiel novú prácu, alebo aby sa pokúsil sám predať založený byť a našiel si menší, ktorý dokáže splácať.

Banky pred úplným odkladom splátok preferujú ich zníženie. „Aj pre klienta je dobré, aby splátka neklesla pod 30 percent pôvodnej. Platí tak aspoň časť svojho úveru a vie, že zníženie splátky je len dočasné riešenie, ktoré treba nahradiť trvalým. Naša skúsenosť hovorí, že sa z problémov úspešnejšie dostanú tí klienti, ktorí mali znížené splátky, ako tí, čo mali splátky dočasne odložené,“ tvrdí hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer.

Kto sa dostane do problémov a vie, že pravdepodobne nebude môcť zaplatiť najbližšiu splátku, mal by sa čo najskôr obrátiť na svoju banku. Ak jednoducho prestane platiť, hrozí mu, že banka mu okrem štandardných úrokov začne účtovať aj sankčné úroky. Jeho úver sa tak predraží. Navyše banky sa na odklade či znížení splátok radšej dohodnú s klientmi, ktorí s nimi aktívne spolupracujú. Vedia totiž, že títo klienti majú snahu svoju situáciu riešiť.

Bankové domy a ich pomoc neplatičom

Slovenská sporiteľňa

Najčastejším riešením, ktoré klienti využívajú, je dočasné zníženie splátky úveru na obdobie do 6 mesiacov. Novú výšku splátky vtedy banka prispôsobuje aktuálnym možnostiam dlžníka a jeho konkrétnej životnej situácii. Túto možnosť si môže klient uplatniť len raz. Ľuďom, ktorí majú viacero úverov, sporiteľňa ponúka ich nahradenie jedným úverom s nižšou mesačnou splátkou. V prípade straty zamestnania či dlhodobej práceneschopnosti možno požiadať o odklad splácania. Štandardná doba odkladu je tri mesiace, vo výnimočných situáciách banka odloží splátku maximálne o šesť mesiacov. Poplatok za odklad alebo dočasné zníženie splátok je 35 eur.

VÚB banka

Klienti môžu využiť buď predĺženie splatnosti úveru, odklad splátok (istiny alebo aj celého úveru) na tri až šesť mesiacov alebo môžu získať refi nančný úver, ktorým nahradia viacero súčasných úverov, ktorý VÚB ponúka bez poplatku za poskytnutie úveru. Ak o odklad splátok žiada klient z dôvodu straty zamestnania, vážnych rodinných dôvodov alebo pre povodne, banka si za zmenu zmluvných podmienok neúčtuje poplatok.

Tatra banka

Banka môže buď predĺžiť splatnosť úveru, alebo umožní odklad splátok maximálne na 12 mesiacov. Dlžníci môžu využiť aj kombináciu oboch týchto možností. Banka túto službu nespoplatňuje. Po skončení reštrukturalizácie budú odložené splátky a splátky v omeškaní rozrátané do ďalších splátok.

ČSOB

Ľudia, ktorí prídu o prácu, môžu využiť predĺženie obdobia splácania, odloženie splátky istiny alebo odloženie celej splátky na obdobie troch až šiestich mesiacov. Konkrétna pomoc vždy závisí od finančných možností klienta a konkrétnej situácie, v ktorej sa nachádza.

UniCredit Bank

Ponúka odklad maximálne 6 splátok, predĺženie celkovej splatnosti úveru či pristúpenie k záväzku inou bonitnou osobou. Každá takáto zmena je spoplatnená sumou 165,97 eura. Aj počas odkladu splátok musí klient banke platiť úroky, poplatky a poistné. O odklad splátok treba požiadať minimálne 15 pracovných dní pred dňom splatnosti najbližšej splátky, ktorú klient pravdepodobne nebude môcť zaplatiť.

Dexia banka

Klienti, ktorí prídu o zamestnanie, respektíve sa im príjem zníži, môžu požiadať o dočasné splácanie úveru alebo o zníženie splátky tak, že budú platiť len úroky a časť istiny. Štandardne možno získať odklad splátok na tri mesiace. Okrem toho banka umožňuje aj predĺženie splatnosti úveru.

Poštová banka

Klienti, ktorí čerpajú pôžičku na bývanie alebo dostupnú pôžičku môžu využiť možnosť bezplatného odkladu splátok na 3 až 6 mesiacov. Zároveň si môžu predĺžiť splatnosť úveru. V prípade, ak má klient odklad splátok úveru, môže požiadať o predĺženie splatnosti úveru, a to na maximálne 12 mesiacov.

mBank

Záujemcovia môžu požiadať o predĺženie splatnosti úveru, ako aj odklad splátok istiny. V oboch prípadoch je nutná písomná žiadosť klienta, pričom jej vybavenie trvá niekoľko dní. Odklad splátok istiny je možný na maximálne deväť mesiacov.

OTP Banka

Klienti môžu využiť dočasný odklad splátok istiny (platia sa len úroky), predĺženie obdobia splatnosti úveru alebo ich kombináciu. Maximálne obdobie odkladu splátok je šesť mesiacov. Odložené splátky je možné buď rozrátať do zostávajúcich splátok, ale je možné aj zodpovedajúco predĺžiť obdobie splatnosti úveru. Banka si účtuje poplatok za zmenu zmluvných podmienok vo výške 33 eur.

Prvá stavebná sporiteľňa

Ponúka zníženie alebo odklad splátok. Za zmenu individuálneho splátkového plánu si účtuje 9,90 eura. Klientom, ktorí požiadajú o odklad alebo o zníženie splátok, Prvá stavebná sporiteľňa nanovo zisťuje a stanovuje ich bonitu, k čomu treba predložiť doklady o príjme.

ČSOB stavebná sporiteľňa

Ponúka možnosť odkladu, resp. zníženia mesačných splátok na maximálne 6 mesiacov. Klient má na výber, či po skončení odkladu bude splácať pôvodnú výšku splátky pri predĺžení splatnosti úveru, alebo sa jeho mesačné splátky zvýšia a dĺžka splatnosti jeho úveru bude zachovaná.

Wüstenrot stavebná sporiteľňa

Klienti môžu získať odklad alebo zníženie splátok najviac na šesť mesiacov. Dlžníkovi sa následne predĺži obdobie splácania, vynechané splátky sa tak nerozrátajú do zostávajúcich splátok. Úprava splátkového kalendára nie je spoplatnená.

debata chyba