Platobné karty sa presúvajú do mobilov

Funkcie mobilných telefónov sa budú zväčšovať aj v budúcnosti. Ich počet narastie aj napriek tomu, že už dlhé roky to nie sú iba zariadenia určené iba na telefonovanie či komunikáciu prostredníctvom SMS.

05.12.2012 06:30
mobil, platba, nákup, karta Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Jednou z najprevratnejších možností je bezpochyby postupné presúvanie platobných kariet priamo do mobilného telefónu. Už v súčasnosti ponúkajú niektoré slovenské banky nálepky, ktoré možno využiť na takzvané bezkontaktné platby v obchodoch. Pri platbe do dvadsiatich eur stačí takúto nálepku iba priblížiť k platobnému terminálu a nie je potrebné zadávať PIN či čakať desiatky sekúnd na odsúhlasenie platby v autorizačnom centre.

Umiestniť platobné nálepky možno napríklad na telefón, ktorý má už takmer každý obyvateľ Slovenska takmer stále pri sebe. Pri výmene mobilu je však potrebné nálepku odlepiť a nalepiť na nové zariadenie. Hrozí preto riziko, že sa pri tomto úkone nálepka poškodí a do vydania novej bude musieť majiteľ strácať čas pri používaní klasickej platobnej karty. Po prechode na takzvanú virtuálnu platobnú kartu však takéto úkony nie sú potrebné.

Stačí totiž z jedného zariadenia do nového telefónu preniesť okrem kontaktov, správ či fotografií aj dáta s informáciami o platobných kartách. Pri virtuálnych platobných kartách navyše odpadávajú nároky na priestor. V súčasnosti už totiž nie je nič nezvyčajné, že aj bežní ľudia majú dve či tri platobné karty, náročnejší zákazníci ich majú v peňaženke aj viac ako desať, a tak ich objem už nie je nezanedbateľný. V mobile však môžu byť uložené aj stovky virtuálnych platobných kariet.

Podľa Róberta Lipovského, špecialistu spoločnosti Eset na počítačovú bezpečnosť, však majú záujem o presun platobných kariet do telefónov nielen používatelia, ale aj zločinci. ,,Kým ešte pred rokom 2010 vírusy pre mobilné telefóny takmer neexistovali, v roku 2011 sa objavovala nová hrozba každý týždeň. Pri testovaní tak odhaľovali antivírusy stovky ohrození denne. Dnes však počet hrozieb vzrástol na desaťtisíce denne, pričom niektoré druhy sú veľmi sofistikované. Používatelia telefónov im tak môžu veľmi ľahko naletieť a odhalia tak informácie o dátach v zariadení," podotkol Lipovský na podujatí Trend Business Breakfast.

Napríklad nedávno sa v Španielsku objavil takzvaný trójsky kôň, ktorý vyzeral navlas rovnako ako program poskytovaný tamojšou bankou na prevody peňazí. V porovnaní s originálnym programom však aplikácia získala prihlasovacie údaje používateľa a vzápätí ich odoslala na pirátsky server. Zároveň sledovala všetky prijaté SMS, ktoré majiteľovi napadnutého telefónu prišli. Ak v nich bol overovací kód, ktorý banka posiela pri prihlásení do elektronického bankovníctva, trójsky kôň ho odoslal na pirátsky server. Tvorca škodlivého softvéru tak získal prakticky neobmedzený prístup na bankový účet obete a peniaze mohol odoslať, kam chcel. Antivírusové programy však hrozbu dokázali odhaliť už v priebehu pár hodín po objavení softvéru. Kto nemal antivírusový program priamo v telefóne, mohol prísť o všetky svoje úspory.

Napriek tomu však bankári očakávajú, že pri presune platobných kariet sa zopakuje podobná situácia ako pri prechode na bezkontaktné platby. Podľa Igora Žganjera zo Slovenskej sporiteľne totiž Slovensko v súčasnosti patrí v používanosti bezkontaktných kariet na štvrtú priečku v pomyselnom celosvetovom rebríčku. ,,Spúšťanie prechodu na virtuálne karty sa na Slovensku začne v priebehu nasledujúcich dvoch alebo troch rokov. Pre naše deti to bude úplná samozrejmosť. Veď koniec koncov, už v súčasnosti dokážu využívať telefóny v niektorých prípadoch lepšie ako my, ich rodičia," povedal Žganjer na Trend Business Breakfast.

Ivan Kubaš z VÚB Banky však pri očakávaniach budúcnosti ide ešte ďalej. ,,Možno budeme mať čip určený na platenie implantovaný priamo v koži," odhaduje Kubaš. To je však ešte stále otázka oveľa vzdialenejšej budúcnosti. Pred implantáciami prvých pokročilých čipov totiž bude potrebné vyriešiť otázky, ako zabezpečiť, aby neboli porušované základné ľudské práva a slobody. Takéto čipy by totiž bolo možné využiť nielen na ukladanie dát o platobných kartách či s dôležitými informáciami o vlastníkovi, ale aj na sledovanie pohybu ľudí či zvukov v okolí čipu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba