Ktoré banky núkajú penzistom lacnejší účet?

Viaceré banky ponúkajú osobné účty zadarmo pre všetky vekové kategórie. Ostatné majú v ponuke špeciálne balíky pre seniorov za zvýhodnenú cenu so službami, ktoré nájdeme v bežných balíkoch.

15.10.2015 10:29
kalkulačka, dôchodok, dôchodca, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Napríklad používanie mobilného bankovníctva podľa štatistík UniCredit Bank nie je cudzie ani dnešným seniorom. „Najstarší užívateľ mobilnej aplikácie Smart Banking má vyše 70 rokov. Aj to hovorí o tom, že súčasní seniori sa prispôsobili inováciám, ktoré bežne ľuďom zľahčujú život,“ uvádza Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Prehľad účtov pre seniorov

OTP Banka

  • ponúka seniorom bezplatný účet otp SENIOR konto, určený občanom poberajúcich dávky dôchodkového zabezpečenia. Účet obsahuje napríklad elektronické bankovníctvo, platobnú kartu, bezplatné pripisovanie bezhotovostných platieb, bezplatný výpis z účtu raz mesačne zasielaný poštou, elektronicky alebo preberaný osobne v pobočke.
  • pre zriadenie otp SENIOR konta je potrebné predložiť doklad potvrdzujúci poberanie dávok dôchodkového zabezpečenia (napr. Rozhodnutie o dávke dôchodkového zabezpečenia, resp. Potvrdenie o výplate dávok dôchodkového zabezpečenia a pod.). Za bezhotovostné prevody sú rôzne poplatky od 0,15 eura do jedného eura. Platba kartou je spoplatnená sumou 0,20 eura a výber hotovosti z bankomatu OTP stojí 0,35 eura.

Poštová banka

  • ponúka pre seniorov dva typy účtov. Balík Dôchodok PLUS pre menej aktívnych klientov je určený pre poberateľov dôchodkových dávok (aj vdoveckých, invalidných, výsluhových a pod.). Klient vďaka nemu získava bezplatne: všetky prijaté platby, mesačný výpis, raz za mesiac výber z účtu v hotovosti na obchodnom mieste, doručenie dôchodku až domov vďaka službe Doručovanie Dôchodku PLUS.
  • pre aktívnejších klientov ponúka banka Dobrý účet senior, ktorý zahŕňa všetky najčastejšie používané bankové služby – neobmedzené množstvo prijatých platieb, trvalých príkazov, inkás, platieb kartou, operácií realizovaných cez internetbanking, výberov z bankomatov Poštovej banky a Poštomatov a tiež SMS notifikácie. V cene mesačného poplatku 2 eurá je zahrnuté aj vydanie a vedenie platobnej karty podľa výberu klienta.

Sberbank

  • m v ponuke špeciálny produkt pre seniorov môjÚČETsenior. Cena za jeho vedenie sa začína na hodnote 1,50 eura. Ak klient v priebehu mesiaca uskutočnil aspoň 10 platieb platobnou kartou a na jeho účet sa v danom mesiaci pripísalo minimálne 400 eur, alebo jeho vklady v Sberbank Slovensko sú aspoň 25-tisíc eur, poplatok za vedenie účtu nebude v nasledujúcom mesiaci platiť. Okrem toho má aj 2 bezplatné výbery z cudzích bankomatov zadarmo.
  • v cene účtu je zahrnuté: platobná karta, sporenie k účtu bez viazanosti, povolené prečerpanie až do výšky 5 000 eur, elektronicky výpis z účtu, elektronické bankovníctvo, neobmedzené SMS a e-mail notifikácie, neobmedzené platby a operácie s účtom.

Slovenská sporiteľňa

  • pre tých, ktorí poberajú starobný, invalidný, výsluhový, vdovský alebo sirotský dôchodok, má banka v ponuke zvýhodnený účet SPOROžíro senior za 1 euro mesačne. Pri jeho zriadení je potrebné predložiť žiadosť o poukazovaní dávok na účet v banke alebo potvrdenie o priznaní dôchodku. V cene je aj platobná karta VISA Electron. K účtu je možné požiadať o povolené prečerpanie.

VÚB banka

  • ponúka Senior konto, ktoré obsahuje: platobnú kartu, bezplatné platby kartou u obchodníkov, zadanie trvalých príkazov a povolení na inkaso, zmena trvalých príkazov zadaná elektronicky, zasielanie sumárneho výpisu z účtu poštou v rámci SR ku koncu roka, poskytnutie povoleného prečerpania na účte. Cena Senior konta za mesiac je 0,95 eura.
  • podmienkou na založenie zvýhodneného Senior konta je, že naň musí byť zasielaný dôchodok (starobný, vdovský, sirotský a pod.) zo Sociálnej poisťovne, z Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia, Ministerstva vnútra SR, zo Zboru väzenskej a justičnej stráže alebo Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov