Brusel zlacní nákupy pri platbe kartou

Európskej únii nakoniec trvalo o rok dlhšie, kým sa jej podarilo nájsť dohodu o znížení cien nákupov pre všetkých Európanov. V Európskom parlamente sa totiž až včera podarilo nájsť zhodu v zavedení stropu pri platbách debetnými a kreditnými kartami. Podľa obchodníkov by napríklad tisíceurový nákup zaplatený kreditnou kartou mohol zlacnieť o 5 eur. Pôvodne už zmena mala niekoľko mesiacov fungovať.

19.12.2014 13:08
kreditka, kreditná karta, nákup, platba Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

„Európskou komisiou predstavené zmeny v bankových poplatkoch musí ešte schváliť Európska rada a parlament. Osobne si myslím, že by sa tak mohlo stať ešte pred novými voľbami do europarlamentu, teda na jar roku 2014,“ povedal dávnejšie ešte predchádzajúci podpredseda Európskej komisie pre hospodársku súťaž Španiel Joaquín Almunia. No nakoniec až včera prišlo k dohode medzi Výborom pre hospodárske a menové veci Európskeho parlamentu a zástupcami jednotlivých vlád krajín Európskej únie. Tú navyše ešte musí potvrdiť Európsky parlament. Zmena by tak mohla nastať v priebehu budúceho roka.

Ak sa tak stane, finančné domy si za platbu kartou budú môcť stiahnuť poplatok maximálne vo výške 0,3 percenta z hodnoty transakcie. O niečo menej, len 0,2 percenta, budú môcť inkasovať za platbu debetnou kartou do zahraničia. Pre domáce platby debetnou kartou sa pre výpočet maximálnej výšky poplatku použije ročný vážený priemer hodnoty všetkých domácich transakcií.

Výška týchto poplatkov je teraz v každom štáte Európskej únie iná a určujú ich kartové spoločnosti MasterCard Europe a Visa Europe. Napríklad MasterCard má v súčasnosti na Slovensku tieto poplatky vo výške 0,64 percenta pri debetných kartách a 0,8 percenta pri kreditných kartách. „Vysoké poplatky medzi bankami za uskutočnenie bezhotovostnej platby zaplatí priamo obchodník. Lenže ten si tieto poplatky premietne do cien svojich výrobkov a nakoniec všetko zaplatí spotrebiteľ,“ uviedol pri predstavovaní regulácie bývalý eurokomisár pre vnútorný trh a služby Michel Barnier. Stanovenie stropov pre tieto poplatky zníži náklady obchodníkov a v konkurenčnom prostredí vytvorí priestor na zlacňovanie. Európska komisia vo svojich odhadoch počíta so znížením nákladov pre obchodníkov až o 6 miliárd eur ročne. V minulosti sa napríklad tvrdou reguláciou roamingu podarilo Bruselu dosiahnuť zlacňovanie telefonovania do zahraničia.

Európska komisia sa zároveň neobáva toho, že by si banky znížené zisky kompenzovali zavádzaním nových poplatkov. „Skúsenosť z krajín, kde MIF (medzibankové poplatky) boli znížené, ukazuje, že banky toto bremeno nepreniesli na spotrebiteľa – čiže spotrebiteľ v dôsledku zníženia nemusel platiť vyššie poplatky za použitie svojej karty,“ ubezpečil Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Samotné banky spustili proti regulácií veľkú kritiku, ale podľa Bruselu zo súboja nemusia nakoniec vyjsť ako porazené. „Skúsenosti z viacerých krajín ukazujú, že zníženie poplatkov, naopak, podporuje väčšie využitie bezhotovostných transakcií. To vzápätí vedie k vyššiemu príjmu pre banky a zníženiu nákladov, keďže hotovostné operácie sú nákladnejšie,“ dodal Králik. Banky tiež môžu zarobiť viac na tom, že viac ľudí bude prekračovať svoje úverové rámce, za čo si legálne inkasujú na súčasné pomery veľmi vysoké úroky.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #bankové poplatky #platba kartou