Karta platí skoro všade, na pošte však nie

Potrebujete diaľničnú známku a chcete si ju kúpiť na pošte? Žiadny problém. Ten nastane až vtedy, keď budete chcieť zaplatiť kartou. Ak nie ste klientom Poštovej banky, máte smolu. Musíte si ísť vybrať hotovosť a platiť tak, ako „pred sto rokmi“, pekne na drevo.

26.11.2014 12:02
Slovenská pošta, Trenčín Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (12)

Na túto zvláštnosť Pravdu upozornil obyvateľ Trenčína, zamestnanec štátnej správy, ktorý chce zostať v anonymite. Šiel si na jednu pobočku pošty kúpiť diaľničnú známku v presvedčení, že nebude žiadny problém zaplatiť za ňu kartou, keď ňou môže zaplatiť hoci aj za šálku espressa v kaviarni. Ale keď na pošte predložil platobnú kartu istej tradičnej slovenskej banky, pani za okienkom len pokrútila hlavou. „Vraj iba keby som bol klientom Poštovej banky, vtedy by som mohol použiť ich kartu. Poradila mi, aby som išiel niekde do bankomatu, vybral si peniaze a potom sa vrátil a zaplatil v hotovosti. Nechcel som tomu veriť, bol som si to vyskúšať aj na hlavnej pošte v Trenčíne, ale dopadol som úplne rovnako. Zostáva mi rozum stáť, pretože poštu beriem ako službu alebo obchod, až potom je to banka,“ rozpráva svoj príbeh obyvateľ Trenčína.

Stanislava Pondelová, hovorkyňa Slovenskej pošty, potvrdila, že rovnako to funguje vo všetkých poštových pobočkách na Slovensku. Majitelia platobných kariet iných bánk si môžu na poštách len vybrať hotovosť prostredníctvom tzv. poštomatov, čo sú platobné terminály Poštovej banky, a následne touto hotovosťou uhradiť za služby. Za výber však klient zaplatí určitý poplatok, nie zanedbateľný. Pri použití karty napríklad Slovenskej sporiteľne sú to dve eurá.

Stanislava Pondelová upozorňuje, že tento poplatok klientovi v plnej výške účtuje jeho vlastná banka, ktorá mu vydala kartu. A každá banka má svoj vlastný cenník poplatkov. Ľudia, ktorých sme oslovili pri odchode z poštovej pobočky, nad touto praxou len krútili hlavou. Podľa Gabriely Červeňanovej z Trenčína je to dosť diskriminačné, keď pošta preferuje jednu banku.

„V dnešnej dobe mi to pripadá spiatočnícke, v hocijakom obchode zaplatím hocijakou kartou, len na pošte sú s tým problémy. Ale pošta predáva produkty a služby, takže by sa malo dať aj tam zaplatiť. Je to hlúposť, že to nejde, to sa nedá inak nazvať,“ povedal Peter Šebán z Trenčianskej Turnej.

Ekonomický analytik Peter Goliaš má tiež podobnú osobnú skúsenosť, na pošte nemohol zaplatiť kartou. Má na to dve vysvetlenia. Buď je to dôkaz nepružnosti Slovenskej pošty, že stále neumožňuje platiť štandardne aj klientom iných bánk. Druhou, a podľa neho horšou možnosťou je zneužitie dominantného postavenia, keď pošta chce takýmto spôsobom získavať klientov pre Poštovú banku, s ktorou má nadštandardné vzťahy.

Ďalší ekonomický analytik Radovan Ďurana má na prípad vysvetlenie. „Za platbu kartou musí obchod platiť kartovej spoločnosti, platba kartou nie je zadarmo, ako sa zdá, obchodníci za to platia veľké poplatky. Pošta musí umožňovať nielen jednoduchosť platieb, ale aj rýchlosť vybavenia klientov pri prepážke. Príliš časté platby kartou za nízke položky zvyšujú náklady pošty, a tým sa vlastne predražujú služby podniku, ktorý by mal slúžiť verejnosti,“ vysvetľuje Radovan Ďurana.

Podľa vyjadrenia, ktoré Pravde poskytla Stanislava Pondelová, chce Slovenská pošta tento nedostatok napraviť a na túto tému dlhodobo komunikuje s komerčnými bankami a medzinárodnými kartovými schémami. Predpokladá, že už začiatkom budúceho roka bude možné v poštových pobočkách platiť kartami za väčšinu tovarov a služieb, teda aj za diaľničné známky.

„Výnimku budú tvoriť tie služby, pri ktorých je Slovenská pošta iba sprostredkovateľom transakcie, a poštové služby poskytované v rámci univerzálnej poštovej služby regulované Úradom pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Pripravujeme aj vlastný produkt, poštovú kartu, ktorá umožní bezhotovostné úhrady tovarov a služieb poskytovaných v našich pobočkách, a zároveň zbierať vernostné body. Klientom bude k dispozícii ešte v tomto roku,“ dodala hovorkyňa Slovenskej pošty.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #pošta #platba kartou