Podvodníci sľubujú odmenu za prepožičanie účtu

Banková ombudsmanka Eva Černá upozorňuje, aby sa Slováci nezaplietli do bankového podvodu. Internet či poštové schránky sú totiž podľa nej plné pracovných ponúk, ktoré sľubujú vysoký a jednoduchý zárobok za to, že ľudia "prepožičajú" svoj bankový účet. Takáto ponuka však už na prvý pohľad evokuje podľa Černej nelegálnu cestu k odmene.

22.10.2014 14:53
bankomat, účet Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

V poslednom období sa na kanceláriu bankovej ombudsmanky začali obracať ľudia, ktorí na takéto ponuky „práce na doma“ reagovali, ale miesto výplaty čelili polícii. Bez legálne uzatvorenej pracovnej zmluvy prijímali na svoj bankový účet peniaze z neznámych účtov, vybrali ich a prostredníctvom napríklad Western Union tieto prostriedky posielali na iné účty. Za túto aktivitu dostávali odmenu v podobe percenta z distribuovaných peňazí.

Neskôr ich však podľa Černej kontaktovala banka s výzvou, aby takto prevádzané peniaze vrátili. Ukázalo sa totiž, že pôvodní podvodníci peniaze odcudzili z iného účtu a okradnutý klient banky podal okrem reklamácie a žiadosti o vrátenie peňazí vo svojej banke aj trestné oznámenie na polícii. Človek, cez ktorého účet peniaze prešli ďalej, však v tom čase už požadované peniaze na účte nemusí mať, a tak musí podľa Černej siahnuť na svoje vlastné zdroje.

Polícia v týchto prípadoch podľa Černej skúma okolnosti takéhoto konania. Či má znaky trestného činu a ak áno, zisťuje a objasňuje, ako sa stal a kto je páchateľom, aby mohla rozhodnúť o ďalšom postupe. Nie je vylúčené trestné stíhanie. A to napríklad za trestný čin podvodu, prípadne legalizácie príjmu z trestnej činnosti. „Nereagujte na podobné inzeráty, buďte obozretní a používajte zdravý sedliacky rozum,“ dodala banková ombudsmanka.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #podvody #Eva Černá