Banka hrozí, že neprevedie peniaze na účet

Internetová banka mBank avizuje, že od prvého júna nepripíše klientom prichádzajúce platby, pri ktorých odosielateľ nezadá číslo účtu aj s predčíslím. Banka tvrdí, že klientov o tom vopred informovala. Ukazuje sa však, že časť ľudí sa o tom dozvedela až tento štvrtok, a tak je možné, že sa nedostanú k svojim peniazom.

30.05.2014 12:01
mbank Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Napríklad Peter, ktorý je momentálne vo Veľkej Británii, si takúto informáciu nikde nevšimol, a tak aj on všade oznamoval číslo účtu bez predčíslia. „Na ten účet nám chodia rodinné prídavky a prísť by tam mali aj peniaze z poisťovne, keďže pred pár mesiacmi som mal autohaváriu a čoskoro by mala byť likvidácia poistnej udalosti ukončená. Ako mám teraz za jeden deň prejsť viac ako tisíc kilometrov, aby som navštívil všetky inštitúcie?“ pýtal sa Peter a dodáva, že platby odosiela cez mobil, na web mBank nemal dôvod chodiť a vo výpisoch z účtu si informácie nevšimol, pretože boli pod reklamou na produkty banky.

Banka včera rozposlala klientom túto SMS správu: „Napriek nášmu upozorneniu sú na váš účet zasielané platby bez predčíslia účtu 520700. Od 1. 6. 2014 platby bez prečíslia budú odmietnuté.“

„Takú drzú SMS som hádam v živote ešte nedostal. Ani dobrý deň, ani je nám ľúto, jednoducho nič,“ píše v diskusii na stránke banky napríklad používateľ „dusandusan“. Neskôr cez deň banka poslala aj zdvorilejšiu verziu správy.

Banka však tvrdí, že už vo februári začala svojich zákazníkov oboznamovať s nutnosťou využívať predčíslie účtu. „Svojich zákazníkov sme o tejto skutočnosti dvakrát informovali správou do výpisu už v marci a apríli. V máji sme posielali správu do internet bankingu, ktorá sa v ňom bude zobrazovať jeden mesiac. Od 1. februára boli tieto informácie pre  zákazníkov uverejnené tiež na stránke mbank.sk na každej stránke týkajúcej sa platobného styku,“ spresňuje mediálny zástupca banky Martin Dobiš. mBank pritom dávnejšie, naopak, svojich klientov informovala, že predčíslie nemusia používať, pretože je rovnaké pre všetkých.

Napríklad VÚB Banka v minulosti tiež vyžadovala zadávanie predčíslia účtu, inak peniaze vrátila odosielateľovi. Pri novších účtoch však podľa hovorkyne Aleny Walterovej žiadne predčíslie nevyužíva.

mBank je najväčšou internetovou bankou na Slovensku. Jej služby využíva viac ako 190-tisíc ľudí, ktorých pritiahla najmä prísľubom vedenia účtu zadarmo. Okrem osobných, podnikateľských a sporiacich účtov ponúka aj kreditné karty, spotrebiteľské úvery a hypotéky.

zväčšiť mBank klientom najprv oznámila, že napriek...
mbank, sms mBank klientom najprv oznámila, že napriek upozorneniu stále dostávajú platby bez predčíslia, neskôr poslala miernejšiu správu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #mBank