Štát zreguluje bankám ďalšie poplatky

Ministerstvo financií navrhuje zakázať finančný domom pýtať peniaze od ľudí v prípade zrušenia účtu v banke. Pri odchode klienta k lacnejšej konkurencii banky tiež budú musieť zadarmo preniesť všetky realizované platby.

20.01.2014 10:33
Poplatky, karta, žena, bývanie, banka, reality Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

„Pod presun účtu sa okrem presunu trvalých príkazov na úhradu, trvalých príkazov na inkaso, súhlasov platiteľa s inkasom a platobných príkazov na úhradu radí aj zrušenie platobného účtu u jedného a otvorenie u druhého poskytovateľa platobných služieb,“ povedala hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová. Nový účet bude mať rovnaké nastavenia ako pôvodný.

„Banka nebude môcť požadovať poplatok za akýkoľvek úkon súvisiaci s presunom účtu, a to vrátane jeho zatvorenia. Pre spotrebiteľa tak bude táto služba zadarmo,“ pokračovala Gogová.

„V niektorých bankách sa objavujú poplatky za zrušenie účtu do jedného roka, trvalých príkazov, inkás a platobnej karty. Zakázanie týchto poplatkov tak zjednoduší prechod k lacnejšej konkurencii a zvýši tlak na znižovanie bankových poplatkov,“ zhodnotil Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančná Hitparáda.

V optimálnom prípade tak ľudia môžu ušetriť až desiatky eur. Na zlepšenie porovnávania bankových poplatkov ministerstvo financií navrhuje zaviesť jednotnú formu bankových cenníkov. V ročných či mesačných výpisoch tiež budú musieť byť rozpísané všetky zaplatené poplatky.

Rezort financií už bankám prikázal zrušiť poplatky za vedenie úverových účtov, na čom získali ľudia so spotrebných úvermi či hypotékami.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #ministerstvo financií #bankové poplatky