Pri výbere účtu sa pozerajte na cenu i na služby

Rozhodnúť sa, v ktorej banke budete mať účet, nie je vôbec jednoduché. Žiadna banka neponúka navlas rovnaký produkt ako konkurencia. Okrem ceny tak treba skúmať aj to, čo všetko daný účet obsahuje, ale aj to, či sa vo vašej blízkosti nachádza bankomat danej banky.

18.12.2013 06:30
bankomat, výber, kreditka, karta, banka, účet Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dnes banky väčšinou ponúkajú balíky služieb, ktoré v rámci mesačného poplatku obsahujú istý počet prevodných príkazov, platieb kartou či výberov z bankomatu. Čím je suma za balík vyššia, tým viac služieb v ňom býva zahrnutých.

Každý, kto sa rozhodne zmeniť banku, by si mal najprv skontrolovať výpisy z účtu za niekoľko posledných mesiacov. Zistí z nich, ako často jednotlivé služby využíva. Na základe toho si môže porovnať, či v niektorej inej banke nebude platiť menej. Ľudia, ktorí často vyberajú peniaze z bankomatu, by sa mali pred zmenou banky poobzerať aj po tom, aké bankomaty sa nachádzajú v ich blízkosti. V balíkoch služieb bývajú totiž väčšinou zahrnuté len výbery z vlastných bankomatov. Vyberanie z ostatných bankomatov sa môže poriadne predražiť. Napríklad Slovenská sporiteľňa si za každý výber z cudzieho bankomatu účtuje dve eurá, Tatra banka 1,75 eura a VÚB 1,50 eura.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako si preniesť účet do inej banky.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ušetriť možno aj používaním elektronického bankovníctva. Kým prevody zadané cez internet banking sú väčšinou súčasťou balíka služieb, kto príde zadať prevodný príkaz do pobočky, zaplatí za to poplatok.

Lacnejšie účty núkajú banky študentom a dôchodcom. Študenti sú pre nich potenciálni budúci zákazníci. Banke sa preto oplatí ponúkať im bezplatné alebo lacné účty. Keďže ľudia neradi menia banku, ak si študent navykne na služby konkrétnej banky, je pravdepodobné, že v nej zostane, aj keď bude musieť za účet už platiť. Nižšie ceny za účty pre dôchodcov sú zase vyvážené obsahom seniorských balíkov. V porovnaní s klasickými účtami obsahujú väčšinou výrazne menej predplatených operácií.

Kto chce mať účet úplne zadarmo, môže sa poobzerať po internetových bankách. mBank aj Zuno núkajú vedenie účtu bez poplatkov. Klienti získajú zadarmo aj platobnú kartu, všetky platby kartou a všetky prevody cez internet banking. Zuno núka aj jeden výber z bankomatu Tatra banky. V mBank si treba bezplatné výbery zaslúžiť. Na získanie jedného výberu je potrebné kartou zaplatiť za mesiac aspoň 80 eur.

Aj klasické banky núkajú možnosti, ako neplatiť za vedenie účtu. Klientovi odpustia mesačný poplatok, buď ak má v banke vloženú určitú sumu, alebo mu príde na účet stanovená suma, či používa aktívne svoju kartu na platby v obchodoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #bežný účet