Ako si preniesť účet do inej banky

Bankový účet si možno preniesť podobne ako telefónne číslo.

18.12.2013 06:30
banka, poplatky, poplatok, účet Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najprv vyrovnajte dlhy v pôvodnej banke

  • Ak chcete pôvodný bežný účet zrušiť, skontrolujte si, či na ňom nemáte nevyrovnané záväzky alebo iné povinnosti. Pôvodná banka nemusí povoliť zrušenie bežného účtu, ak ste napríklad na účte v mínuse, alebo na účte ešte dobiehajú nákupy cez platobnú kartu, alebo tomu bránia iné povinnosti voči banke. V takom prípade aj po otvorení nového účtu môže byť váš pôvodný bežný účet vedený dovtedy, kým si nevyrovnáte záväzky voči pôvodnej banke. Ak si aj po presune chcete pôvodný bežný účet ponechať, ubezpečte sa, že na ňom máte dosť peňazí na plnenie trvajúcich záväzkov.

Vyberte si nový účet

  • Nájdite si novú banku a opýtajte sa na jej služby spojené s bežným účtom, aby ste si ich porovnali so službami využívanými so svojím doterajším účtom. Čím sú služby podobnejšie, tým je presun bežného účtu jednoduchší. Opýtajte sa, či nová banka realizuje trvalé príkazy v takých intervaloch, aké máte nastavené, alebo či spolupracuje so spoločnosťami, v prospech ktorých máte nastavené inkaso. Ak nie, je možné, že nová banka vás bude musieť požiadať o spoluprácu, napríklad si budete musieť zmeniť interval trvalých príkazov.

Podajte žiadosť

  • Ak chcete, aby žiadosť zaslala nová banka za vás pôvodnej banke, je potrebné úradne overiť váš podpis na žiadosti (napr. u notára alebo na matričnom úrade). Ak sa chcete vyhnúť nákladom za úradné overenie podpisu, môžete žiadosť zaniesť pôvodnej banke osobne. Nová banka vám na požiadanie poskytne všetky potrebné informácie spojené so zmenou bežného účtu, prípadnými jej poplatkami spojenými s presunom, ako aj povinnosťami novej i pôvodnej banky.

Čakajte na prenos účtu

  • Nová banka a pôvodná banka budú spolupracovať tak, aby celý proces presunu bol bezproblémový a bez neodôvodnených prieťahov. Banky chcú klientov chrániť pre rizikami, ktoré nemôžu ovplyvniť, preto sa môže stať, že celý proces bude trvať aj viac ako mesiac – aby sa napríklad nestalo, že inkaso bude zaplatené z pôvodného aj z nového účtu, alebo dokonca nezaplatené vôbec len preto, že sťahovanie účtu sa udialo rýchlo, počas jedného kalendárneho mesiaca.

Zdroj: Slovenská banková asociácia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prenos účtu