Tatra banka na dva dni zatvorí. Pobočky aj internet banking

Klienti Tatra banky sa budú musieť od štvrtka večera do nedeľného ráno zaobísť bez internet bankingu. Zatvorené budú aj všetky pobočky. Tatra banka o tom informuje na svojej internetovej stránke.

30.10.2013 06:30
Tatra banka Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Z dôvodu prechodu na platobné štandardy SEPA budú od štvrtku 31. októbra od 22.30 hod. do nedele 3. novembra 2013 do cca 6.00 hod. ráno úplne nedostupné služby – Internet banking, mobilná aplikácia Tatra banka, VIAMO. V tomto čase rovnako nebude možné využívať službu TatraPay, CardPay a i:deal,“ tvrdí Tatra banka na svojej internetovej stránke. Pobočky banky budú zatvorené od piatka až do nedele. Znovu sa otvoria v pondelok.

Naopak vôbec by nemali byť obmedzené výbery z bankomatov či platby kartou. Krátkodobé výpadky môže zaznamenať aj služba b-mail, teda informácie prostredníctvom sms o pohybe na účte.

Väčšina služieb nebude dostupná ani prostredníctvom telefonickej linky Dialog. Ľudia, ktorí potrebujú poslať peniaze, by tak mali prevodné príkazy zadať do štvrtkového večera. V opačnom prípade budú môcť prevod uskutočniť až v nedeľu.

Okrem toho, že nebudú môcť klienti uskutočňovať prevody, obmedzené budú aj platby na internete. Službu CardPay využívajú viaceré eshopy ako aj zľavové stránky. Jej prostredníctvom je možné na internete platiť kartou. Výpadok sa tak môže dotknúť aj klientov iných bánk, ktorý by chceli cez víkend nakupovať na internete.

Hovorkyňa Tatra banky Marína Masárová vraví, že vybrali sviatočné dni pre to, aby minimalizovali dopad na klientov. V piatok je sviatok a potom nasleduje víkend. To znamená, že aj keby niekto zadal počas tohto predĺženého víkendu prevodný príkaz, tento prebehne až v pondelok.

Všetky banky musia do svojich systémov implementovať platobné štandardy SEPA. Podľa Masárovej to bežný klient výrazne nepocíti, no „pre banku je to taký zásah do systému, ako keď sa zavádzalo euro.“

Banky musia zabezpečiť, že prevody v rámci eurozóny budú rovnocenné. To znamená, že v budúcnosti bude aj pri domácich prevodoch potrebné zadávať 24-miestne číslo účtu v medzinárodnom formáte IBAN a kód banky BIC, ktorý sa skladá z ôsmych písmen. V súčasnosti majú slovenské čísla účtov 10 miest a štyri číslice tvorí kód banky. Banky však na začiatku budú slovenské čísla účtov automaticky prepočítavať do medzinárodného tvaru. Od roku 2016 bude potrebné aj pri domácich prevodoch zadávať už medzinárodné číslo účtu.

Preto aj v internet bankingu Tatra banky pribudnú od nedele nové políčka. Domáce platby i europlatby sa budú po novom zadávať v jednom formulári. Klient buď vyplní slovenské číslo účtu alebo zadá jeho medzinárodný tvar. Túto zmenu budú musieť do 1. februára budúceho roku zaviesť všetky banky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatra banka #internet banking