Aký je rozdiel medzi debetnou a kreditnou kartou

S kreditnou kartou si klient požičiava peniaze od banky, s debetnou kartou vyberá peniaze z vlastného účtu.

26.06.2013 06:30
kreditka, kreditná, karta, účet Foto:
Ilustračné foto.
debata

ČSOB

  • Pri používaní debetnej karty používa klient svoje vlastné prostriedky, ktorými disponuje na účte. V našich balíkoch služieb je zahrnutý neobmedzený počet výberov hotovosti z bankomatov ČSOB v SR, klienti majú zvýhodnený poplatok za výber hotovosti z bankomatov ČSOB a Poštovní spořitelny v ČR a bankomatoch KBC v krajinách Maďarsko, Rusko, Bulharsko, Belgicko. Navyše v prémiovom balíku služieb (Extra Pohoda) sú zahrnuté aj výbery iných bánk v SR a z bankomatov v SEPA krajinách v mene euro. Platby uskutočnené kartou sú štandardne v cene balíka, čiže klienta priamo na mieste nestoja ani cent. Klient pri používaní kreditnej karty využíva peniaze banky bezúročne počas určitého obdobia (napríklad 55 dní). V prípade kreditnej karty sú poplatky pri výbere z bankomatu podstatne vyššie ako v prípade debetnej karty a nie sú zahrnuté v rámci produktu. Z toho dôvodu výber hotovosti kreditnou kartou neodporúčame. Banka vydá klientovi kreditnú kartu aj bez toho, aby mal v nej založený účet. Tento typ karty odporúčame využívať predovšetkým pri platení kartou, keďže v rámci produktu sú zahrnuté všetky platby platobnou kartou za tovar a služby, teda klienta nestoja ani cent. Klientom odporúčame z bankomatov vyberať hotovosť debetnou kartou. Hlavný rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou je možnosť čerpať úver – pri kreditnej karte. Držiteľ kreditnej karty si môže zvoliť výšku splátky, aká mu vyhovuje. Podmienkou je úhrada aspoň povinnej minimálnej splátky stanovenej bankou (min. 5 % dlžnej sumy, min. 15 eur). V prípade, ak nepožaduje čerpanie úveru, môže uhradiť 100 % dlžnej sumy (bezúročné obdobie až 55 dní). Alebo môže využiť možnosť splácať úver postupne, pričom má aj naďalej možnosť využívať kartu a opakovane čerpať úver v budúcnosti. S kreditnou kartou je spojená jednoduchá kontrola čerpaných prostriedkov – na samostatnom výpise z účtu kreditnej karty. Na kreditnej karte má klient vždy finančnú rezervu na nepredvídateľné udalosti, ktoré môžu pri cestovaní nastať. Navyše ho neobmedzuje denný limit, ktorý môže byť pri tomto produkte nastavený až do výšky schváleného úverového limitu na kartovom účte.

mBank

  • Pomocou debetnej karty zákazník používa vlastné peniaze z bežného účtu. Kreditná karta je úverový produkt, zákazník môže používať peniaze do výšky dohodnutého limitu a ak ich splatí do istého obdobia, neplatí úrok (v mBank je bezúročné obdobie 54 dní).

OTP banka

  • Debetná platobná karta je vydaná k bežnému účtu s vloženými vlastnými prostriedkami, k účtu môže byť v prípade potreby zriadený povolený debet. Tento účet klient používa na bežné výdavky, chodí mu naň príjem, má k nemu zriadené elektronické bankovníctvo, trvalé príkazy, inkasá a platobnú kartu. Debetnou kartou má neobmedzený prístup k svojim peniazom na účte 24 hodín. Kreditná karta je vydaná k technickému účtu banky s poskytnutým úverovým rámcom. Úver je revolvingový, klient ho čerpá výlučne kreditnou kartou. Úver klient priebežne spláca a čerpá znova na základe mesačného výpisu. Klient pri použití kreditnej karty čerpá financie banky, pri debetnej karte, naopak, čerpá vlastné peniaze. K nej si však môže zriadiť povolený debet a v takom prípade by mohol čerpať finančné prostriedky banky do výšky stanoveného limitu. Kreditná karta je výhodnejšia, ak klient plánuje uhrádzať platby predovšetkým cez platobný terminál, debetná je výhodnejšia, ak okrem platieb cez terminál bude realizovať i výbery hotovosti z bankomatov. Pri kreditnej karte môže klient využiť bezúročné 45-dňové obdobie, pri povolenom debete na bežnom účte sa mu, naopak, dlžná suma úročí už od prvého dňa jej čerpania.

Slovenská sporiteľňa

  • Kreditná karta je kombináciou medzinárodnej platobnej karty a rýchleho úveru so zmluvne dohodnutým úverovým rámcom, ktorý je možné jeho splácaním čerpať opakovane, aj bez úrokov. Kreditnou kartou môžete platiť za tovar a služby v obchodoch, vyberať hotovosť, objednávať tovar cez internet, poštou alebo telefonicky a dobíjať kredity telefónnych kariet mobilných operátorov. Debetná karta sa štandardne vydáva k účtu klienta. Okrem platenia v obchodoch či výberu peňazí z bankomatov slúži aj na nákup prostredníctvom internetu či dobíjanie telefónnych kariet mobilných operátorov prostredníctvom bankomatov.

Sberbank

  • Základný rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou spočíva v tom, že v prípade kreditnej karty míňate peniaze banky, teda požičané peniaze, a v prípade debetnej karty míňate spravidla svoje vlastné peniaze uložené v banke. Od tohto základného rozdielu sa zároveň odvíjajú poplatky za obe karty či úroky.

Tatra banka

  • Debetná karta predstavuje pohodlný platobný nástroj, ktorý klientovi zabezpečuje prístup k jeho vlastným prostriedkom na bežnom účte, pričom ideálna je najmä v situáciách, keď si klient v zahraničí potrebuje vybrať hotovosť z bankomatu. V prípade kreditnej karty klient používa prostriedky banky a môže ju použiť na úhradu výdavkov u všetkých typov obchodníkov – v hoteloch, reštauráciách, autopožičovniach a podobne.

UniCredit bank

  • Kým kreditná karta je forma revolvingového úveru, tak debetná platobná karta je vydávaná k účtu a nadviazaná na jeho zostatok. Výhodou kreditnej karty je, že klient sa sám rozhoduje o výške svojej mesačnej splátky. To znamená, že je na jeho zvážení, či splatí celú sumu alebo len určité percento z prečerpaného úverového rámca kreditnej karty. Povinná minimálna splátka je ohraničená na minimálne 5 % z dlžnej sumy, ale klient môže splatiť aj viac, v prípade, že má dostatok disponibilných zdrojov. Aktuálna dlžná suma sa začne úročiť až odo dňa splatnosti, teda až po bezúročnom období. Ak klient uhradí celú dlžnú sumu do dátumu splatnosti, banka mu úver vôbec neúročí. Ak splatí iba časť, banka mu úročí iba zvyšnú časť nesplatených prostriedkov až od dátumu splatnosti po skončení bezúročného obdobia. I keď je kreditná platobná karta prioritne určená na bezhotovostné transakcie, v prípade potreby je možné ju využiť aj na výbery hotovosti z bankomatov, a to až do výšky 25 % zo stanoveného úverového rámca. Výhodou je, že i hotovostná transakcia je započítavaná do bezúročného obdobia. Pri aktívnom používaní kreditných kariet VISA môže klient výrazne ušetriť aj na mesačných poplatkoch za kartu. Všetci držitelia kreditných kariet VISA Classic Sphere a Visa Electron vydávaných UniCredit Bank sú automaticky zaradení do lojalitného programu Program pre verných. Pre držiteľov kreditných kariet to znamená, že ak ich celkový objem mesačných bezhotovostných transakcií dosiahne bankou stanovený limit, bude im automaticky vrátený mesačný poplatok za kartu.

VÚB

  • Hlavný rozdiel je v pôvode peňazí a v poplatkoch za transakcie. Debetná karta priamo súvisí s bežným účtom, ktorý má klient založený v banke, pričom používa vlastné peniaze na účte (resp. ak má na účte schválený povolený debet, môže čerpať aj prostriedky banky). Naopak, pri kreditnej karte si požičiava peniaze od banky. Ide o druh úveru, kde banka stanoví určitý úverový rámec, ktorý môže čerpať podľa potreby. Výhodou takmer každej kreditnej karty je, že ak klient vráti peniaze v rámci tzv. bezúročného obdobia, nezaplatí za ne žiadny úrok, čiže má ich požičané zadarmo. Toto bezúročné obdobie trvá podľa typu karty do 40 až 50 dní. Niektoré kreditky poskytujú aj ďalšie praktické služby, najmä rôzne druhy poistenia, ktoré držitelia kariet získajú automaticky a bezplatne.

Zuno

  • Zjednodušene povedané pri debetnej karte klient používa vlastné prostriedky, v prípade kreditnej karty klient používa prostriedky banky, ide teda o úver. Záleží teda najmä na tom, koľko má klient vlastných finančných prostriedkov. S kreditnou kartou klient môže využiť bezúročné obdobie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba