Ako postupovať pri zablokovaní účtu

V prípade, že vám exekútor zablokuje účet, máte nárok na výplatu aspoň životného minima.

29.04.2012 06:30
bankomat, výber, kreditka, karta, banka, účet Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Ak máte záujem o dobrovoľné plnenie, navštívte pobočku svojej banky. Na základe upovedomenia o začatí exekúcie vypíšete tuzemský prevodný príkaz a odovzdáte ho na spracovanie. Exekútorský úrad, ktorý vedie exekučné konanie, po splnení pokynov určených v upovedomení o začatí exekúcie vydá príkaz na odblokovanie účtov.
  • Výber prostriedkov nepodliehajúcich exekučnému konaniu: pobočku svojej banky môžete požiadať o výber životného minima vo výške 99,58 eura len raz počas trvania exekúcie; ďalej o výber nezdaniteľnej časti mzdy. Exekútor odsúhlasí alebo zamietne požadovanú sumu a potvrdí svojím podpisom a pečiatkou. Originál tlačiva odovzdáte v pobočke svojej banky. Zamestnávateľ môže požiadať o výber na mzdy pre svojich zamestnancov.
  • Ak máte záujem o dobrovoľné plnenie, navštívte úrad, ktorý vedie exekučné konanie, a vyžiadajte súhlas správcu dane. Na základe tlačiva vypíšete v pobočke banky tuzemský prevodný príkaz a odovzdáte ho na spracovanie. Exekučný orgán po splnení pokynov určených v súhlase správcu dane vydá rozhodnutie o zastavení daňového exekučného konania.
  • Môžete požiadať o výber životného minima vo výške 165 eur raz počas trvania exekúcie, a to v banke, ktorú určí exekučný orgán. V pobočke svojej banky písomne vyhlásite, že na účte sa nachádzajú finančné prostriedky štátnej sociálnej dávky, ktoré nepodliehajú exekúcii. Povinný (právnická osoba) môže požiadať o výber na mzdy pre svojich zamestnancov. V pobočke svojej banky predloží tlačivo vyhlásenie o výbere prostriedkov na výplatu miezd zamestnancov. Vo vyhlásení je potrebné uviesť: číslo exekučného konania, číslo účtu, celkový počet zamestnancov, celková suma, výplatné obdobie a vyhlásenie, že si neuplatnil nárok na prostriedky určené na mzdy svojich zamestnancov v inej banke.

Zdroj: Tatra banka

debata chyba