Peniaze Slovákov odchádzajú aj do Kene

Na Slovensku sa začali množiť prípady neoprávnených výberov peňazí z bankových účtov. Zlodeji sa k osobným údajom desiatok ľudí dostali skopírovaním údajov z platobných kariet pri výbere peňazí z bankomatov po celom Slovensku. Rizikové sú hlavne bankomaty nachádzajúce sa mimo obchodných centier či bánk, kde zlodejom nehrozí nahranie bezpečnostnou kamerou pri montovaní skenovacích zariadení.

20.02.2013 12:01
bankomat, výber, peniaze, euro, PIN Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Skenovať údaje z platobných kariet pri výbere peňazí z bankomatov je možné len v prípade, ak si klient vyberal peniaze z bankomatu, na ktorom bolo podvodníkmi namontované skimmovacie zariadenie a iba v prípade, ak si pri zadávaní svojho PIN kódu nedostatočne chránil rukou svoje bezpečnostné údaje, teda PIN,“ povedala hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Takéto zariadenia pritom zlodeji montujú po celom Slovensku.

„Situáciu s neoprávnenými výbermi sme zaznamenali aj v našej spoločnosti, podľa posledných informácií sa neoprávnené výbery týkali dvanástich klientov,“ povedal Martin Šabo, hovorca OTP Banky Slovensko. Neoprávnené výbery z účtov ľudí sa nevyhli ani najväčším slovenským bankám. „Skimming počas uplynulého víkendu sa dotkol len dvoch klientov Slovenskej sporiteľne, ktorí si peniaze vyberali z bankomatu inej banky na Slovensku. Pri tomto výbere boli zosnímané platobné údaje z karty, ktoré boli potom použité na výber peňazí v celkovej sume necelých tisíc eur v bankomatoch v Austrálii a Mexiku,“ povedal Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.

Najväčšia slovenská banka pred niekoľkými týždňami zaznamenala aj prípady, keď zlodeji zaútočili priamo na jej bankomaty. Konkrétny prípad sa klientke Slovenskej sporiteľne stal v úvode februára pri výbere z bankomatu v Dúbravke. Cez víkend klientke prišla SMS upozorňujúca na výber približne 500 eur z bankomatu v Keni. „Vždy, keď sa potvrdí, že ide o skimming, klientovi bezplatne automaticky vydáme novú platobnú kartu a peniaze na účet dostane späť od banky do 24 hodín po zaúčtovaní podvodnej transakcie,“ dodal Frimmer.

Podobne promptne sa snažia reagovať aj ďalšie finančné domy. „Pri potvrdení zneužitia platobnej karty ČSOB vracia svojim klientom plnú výšku reklamovanej sumy aj so súvisiacimi poplatkami v prospech ich účtu spravidla do dvoch pracovných dní,“ povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny. Banky neoprávnené výbery radia ľuďom nahlásiť okamžite, ako sa o nich dozvedia, či už prostredníctvom telefónneho centra, alebo priamo v pobočke banky. Zlodeji pri výbere peňazí nemôžu prekročiť denný limit platobnej karty. Vybielenie celého účtu tak reálne hrozí ľuďom s vysokými dennými limitmi výberu alebo tým, ktorých na pohyb na účte automaticky neupozorňuje SMS správa a zlodeji tak môžu uskutočniť viac opakovaných výberov.

„Vyrobenie falzifikátu platobnej karty môže trvať niekoľko dní, ale aj veľmi krátky čas – napríklad niekoľko hodín,“ upozornil Frimmer. Banky tak platobné karty blokujú okamžite po nahlásení neoprávneného výberu z osobného účtu klienta. „Zlodeji používajú fantasticky prepracované zariadenia, ktoré sú "šité na mieru“ jednotlivým typom bankomatov. Na čiernom trhu je možné nájsť popisy, dokonca aj schémy jednotlivých typov a k nim uspôsobené zariadenia na čítanie magnetického prúžku," uviedol Rastislav Turek, bezpečnostný konzultant spoločnosti Synopsi.

Skimmre sú malé zariadenia, ktoré čítajú dáta z magnetického prúžku platobnej karty a zlodeji ich montujú priamo na bankomaty. Zariadenie pri načítaní údajov z magnetického prúžku však nedokáže zistiť PIN kód karty, ktorý musí užívateľ zadať na overenie, aby mohol vybrať peniaze z účtu. „Na to sú väčšinou používané miniatúrne kamery, najčastejšie čiernobiele, s veľmi nízkym rozlíšením, ktoré zachytávajú proces vypĺňania PIN kódu,“ dodal Turek.

Cena takýchto zariadení sa na čiernom trhu pohybuje v rozmedzí od desať do päťdesiat dolárov za kus a na ich výrobu sa špecializujú hlavne lokálne fabriky v Číne. Technologickým vrcholom pri neoprávnenom získavaní PIN kódu je využívanie falošných klávesníc. „PinPad býva dokonalou kópiou originálnej klávesnice, jeho hrúbka je približne dvakrát väčšia, ako je platobná karta, a dodnes nebolo podobné zariadenie odhalené alebo zadržané,“ uviedol Turek. Zlodeji napodobeninu originálnej klávesnice jednoducho namontujú na bankomat a klient pri výbere nemá žiadnu šancu odhaliť falošnú klávesnicu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba