V obchodoch už možno platiť mobilom

Na platbu v obchodoch už nie sú potrebné papierové peniaze ani platobné karty. Od pondelka stačí vlastniť mobil, ktorý má zabudovanú technológiu na mobilné platby, a v ňom špeciálnu SIM kartu.

14.01.2013 20:00 , aktualizované: 15.01.2013 08:00
mobil, platba, nákup Foto:
Od dnešného dňa môžu klienti Tatra banky platiť v obchodoch mobilom. V blízkej budúcnosti majú o túto technológiu záujem aj ďalšie slovenské banky.
debata (6)

Tatra banka spolu s O2 totiž v pondelok spustili platby prostredníctvom bezdrôtovej technológie NFC. Vďaka nej stačí priložiť telefón v obchode k platobnému terminálu, ktorý dokáže komunikovať s bezkontaktnými platobnými kartami, a platba prebehne v priebehu niekoľkých sekúnd. Novinka by sa mala postupne rozšíriť.

Podľa šéfa stratégie v O2 Tomáša Masára bude výmena SIM karty za takú, ktorá podporuje mobilné platby, bezplatná. „Stačí, ak zákazník príde do predajne O2, a naši pracovníci mu povedia, či má správny telefón, vymenia mu kartu a nainštalujú špeciálnu aplikáciu,“ podotkol Masár.

Člen predstavenstva Tatra banky Michal Liday dodal, že poplatok za aktiváciu tejto služby je stanovený na desať eur. „V úvodnej fáze však klientom tento poplatok účtovať nebudeme,“ uviedol Liday.

Ďalší operátori i banky budú mobilné platby zrejme spúšťať už čoskoro. Napríklad Orange podľa hovorcu Petra Tótha už na spúšťaní tejto technológie pracuje. „Je to služba, ktorú plánujeme uviesť aj my ešte v tomto roku,“ prezradil Tóth. Bližší časový rámec však neuviedol.

Podobné stanovisko zaujal aj Štefan Frimmer zo Slovenskej sporiteľne. „Na zavedení NFC technológie v našej banke intenzívne pracujeme, jej zavedenie predpokladáme v blízkej budúcnosti,“ uviedol Frimmer. Jedným dychom však dodal, že službu spustia, až keď bude dostupná pre väčší počet mobilných telefónov. V súčasnosti ju totiž môžu využívať iba majitelia komunikátorov Samsung Galaxy S III a Samsung Galaxy Mini II.

Už v blízkej budúcnosti by sa však počet telefónov s touto funkciou mal rozšíriť. Napríklad Nokia zabudovala čip NFC do viacerých svojich zariadení. Záujem o technológiu mobilných platieb deklarovala aj Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Banka v nedávnej minulosti zaviedla do praxe napríklad platobné nálepky, ktoré si ľudia môžu pridať na svoj telefón.

Z bezpečnostných dôvodov však podľa Marcela Gajdoša z Visa Europe musí každé zariadenie prejsť prísnymi testami, ktoré dokážu, že používateľovi mobilných platieb nehrozí zvýšené nebezpečenstvo straty peňazí.

Technológia NFC (Near Field Communication – komunikácia s malým dosahom) je bezdrôtové spojenie umožňujúce jednoduchú a bezpečnú výmenu dát medzi zariadeniami do vzdialenosti okolo piatich centimetrov. Prostredníctvom NFC je možné nielen platiť, ale napríklad aj otvárať elektronické zámky na vchodových dverách, preukazovať sa v hromadnej doprave alebo pri vstupe na pracovisko.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba