Značka Istrobanky na slovenskom trhu zaniká, nahradí ju ČSOB

Fungovanie Istrobanky pod jej logom a značkou na slovenskom bankovom trhu končí. ČSOB sa totiž od júla stáva právnym nástupcom Istrobanky a nová banka bude na trhu pôsobiť pod jednou značkou, a to ČSOB.

30.06.2009 13:59
ČSOB Foto:
Počas júla budú pobočky Istrobanky preznačené logom ČSOB.
debata

Ako ďalej na tlačovej konferencii informoval generálny riaditeľ ČSOB Daniel Kollár, právne zlúčenie oboch bánk je súčasťou procesu fúzie, ktorý by sa mal ukončiť do konca prvého kvartálu budúceho roka. „Sme v prvej tretine zápasu, ešte nás čakajú zvyšné dve, aby sme úspešne dobehli do cieľa,“ skonštatoval Daniel Kollár.

Počas júla budú pobočky Istrobanky preznačené logom ČSOB. V nasledujúcich mesiacoch sa uskutoční zlučovanie a zjednotenie pobočiek. Zo súčasného počtu 93 pobočiek ČSOB a 61 pobočiek Istrobanky sa zhruba 18 kvôli prekrývaniu zlúči. Po tomto zjednotení tak bude na Slovensku 136 pobočiek ČSOB. Technický prechod pobočiek a údajov o klientoch Istrobanky na systémy ČSOB sa uskutoční postupne počas roka.

Od júla sa zmení aj bankový kód Istrobanky. No v trojmesačnej lehote budú môcť jej klienti používať kvôli akceptovaniu dobiehajúcich platieb aj pôvodný kód. Avšak od 1. októbra nebudú platby smerujúce na pôvodný bankový kód spracované. Zmenia sa aj čísla bežných účtov klientov Istrobanky, čo je z technických dôvodov nevyhnutné, pretože pôvodné čísla účtov majú inú štruktúru ako účty v ČSOB.

Niektoré produkty Istrobanky zaniknú. Klienti sú v tomto čase už oslovovaní s ponukou alternatívnych produktov. Ako uviedol generálny riaditeľ Istrobanky Miroslav Paulen, týka sa to najmä depozitných produktov.

Fúzia bánk sa dotkne aj jej pracovníkov. V súčasnosti ČSOB eviduje 1 750 zamestnancov a Istrobanka 680. Do zavŕšenia celkového zlúčenia bánk Kollár očakáva, že v rámci duplicitných pracovných pozícií sa celkový stav zníži o zhruba 200 ľudí.

V druhej polovici marca 2008 sa KBC – materská banka ČSOB so sídlom v Belgicku – dohodla s rakúskou BAWAG P.S.K. na odkúpení Istrobanky. V júli 2008 uzavreli Bawag a KBC proces odkúpenia Istrobanky po tom, ako KBC získala súhlas Národnej banky Slovenska a Protimonopolného úradu SR. Obe banky tak začali aktívne pracovať na procese zlúčenia. Po ustanovení spoločného vrcholového manažmentu v septembri 2008, tzv. Country teamu, bola vybudovaná aj spoločná manažérska štruktúra na nižších úrovniach a postupne preberala zodpovednosti za aktivity oboch bánk.

ČSOB do konca roka 2007 pôsobila na Slovensku ako pobočka zahraničnej banky. Od 1. januára 2008 sa stala samostatnou akciovou spoločnosťou s vlastným predstavenstvom. ČSOB patrí do skupiny KBC, pričom belgická skupina vlastní v slovenskej banke 100-percentný podiel na hlasovacích právach.

debata chyba