Euro uľahčilo dovolenkárom život. Vystačia si aj s kartou

Slováci sa tento rok prvý raz vyberú na dovolenku so silnou menou v peňaženkách. Pred cestou do Talianska, Grécka, Španielska či na Kanárske ostrovy si nebudú musieť vôbec meniť peniaze, vystačia si s eurami. Do krajín, ktoré podobne ako Slovensko používajú euro, dokonca netreba nosiť ani plné vrecká peňazí. Postačia plastové peniaze v podobe platobnej karty - debetnej alebo kreditnej.

12.06.2009 22:53
kreditka, nákup, banka, karta Foto:
Platba kreditkou v obchodoch je aj v zahraničí zväčša bez poplatku.
debata

Od januára totiž zlacneli poplatky za výber hotovosti z bankomatu v krajinách s oficiálnou menou euro. Za výber eur napríklad na Francúzskej riviére tak slovenský turista zaplatí toľko, akoby si hotovosť vyberal doma v bankomate cudzej banky. Banky si za takýto výber účtujú poplatok asi euro.

Pri výbere z bankomatu však treba používať debetnú kartu, nie kreditnú. „Kreditná karta je prioritne určená na bezhotovostný styk, na nákupy u obchodníkov či cez internet,“ uviedla hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková. Za jej použitie v bankomate si banky účtujú niekoľkonásobne vyššie poplatky, a to nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku. Naopak, platba kreditkou v obchodoch je zväčša bez poplatku.

Debetná karta
Je to platobná karta vydávaná k bežnému účtu. Slúži na výber vlastných peňazí z účtu, prípadne na čerpanie debetu do výšky dohodnutého denného limitu. Používa sa na výber hotovosti z bankomatu alebo na platbu u obchodníka. Od januára sa výber hotovosti z bankomatu v krajinách s oficiálnou menou euro spoplatňuje rovnako, ako keby si človek eurá vyberal na Slovensku v bankomate cudzej banky. Dve tretiny na Slovensku vydaných platobných kariet sú práve debetné.
Kreditná karta
Prostredníctvom kreditnej karty čerpá človek úver vo výške, ktorý mu banka prizná. Peniaze môže bez úroku čerpať počas obdobia 30 až 50 dní. Ak minutú sumu načas splatí, nemusí platiť žiadny úrok, ak splatí iba časť (minimálne 10 percent), úročenie je pomerne vysoké (okolo 20 percent). Kreditná karta slúži najmä na platenie v obchodoch, ktoré je väčšinou bez poplatkov. Neodporúča sa používať ju na výber hotovosti z bankomatu, pretože poplatky sú oveľa vyššie ako pri výbere debetnou kartou.

Strata alebo krádež platobnej karty na dovolenke nemusí byť až taká veľká tragédia, ako prísť o hotovosť. Kartu však treba dať okamžite zablokovať. Banky majú určené čísla, na ktoré sa dá telefonovať aj zo zahraničia. „Okrem osobných údajov je dobré vedieť aj číslo a platnosť karty,“ povedala Elena Kohútiková z VÚB banky.

Ak bola karta ukradnutá, je potrebné nahlásiť to na polícii. „K tomu, aby poisťovňa preplatila prípadné škody, bude žiadať policajný doklad o oznámení odcudzenia, ako aj kópiu výpisu z účtu, na ktorom sú vyznačené neoprávnené transakcie,“ dodala Kohútiková.

Jednu cestu do zmenárne si slovenskí dovolenkári od tohto leta ušetria aj pred cestou do Turecka, Egypta, Chorvátska či Bulharska. Hoci sa v týchto krajinách eurom neplatí, stačí, ak si z bankomatu na Slovensku vyberú eurá a za lokálnu menu si hotovosť vymenia priamo na mieste. V prípade Chorvátska ponúkajú niektoré banky aj výhodnejšie poplatky pri výbere hotovosti z vybraných bankomatov.

debata chyba