Je lepšie pracovať na zmluvu alebo na dohodu?

pcs | 15.11.2012 13:47
dôchodca, dôchodcovia, dôchodok, penzia, domov,... Foto:
Ilustračné foto.
Dôchodca má možnosť zamestnať sa vo firme od januára na štyri mesiace. Jeho mesačný plat bude 500 eur. Zamestnávateľ mu dal možnosť vybrať si, či bude pracovať na zmluvu, alebo na dohodu. Čo je pre neho výhodnejšie?
  • Ak sa zamestná na dohodu, zamestnávateľ mu bude z príjmu odrátavať štvorpercentný odvod na dôchodkové poistenie a 19-percentnú daň. Jeho čistá mzda preto bude 388,80 eura.
  • V prípade, že sa zamestná na zmluvu, bude musieť okrem štvorpercentného odvodu na starobné poistenie platiť ďalšie štyri percentá na zdravotné poistenie a 1,4 percenta na nemocenské poistenie. Odvody mu tak pohltia celkovo 9,4 percenta zo mzdy, čo je 47 eur. Daň mu z platu odkrojí ďalších 86,07 eura. Jeho čistá mzda po odpočítaní dane a odvodov bude 366,93 eura. V porovnaní s tým, keby pracoval na dohodu, bude mať plat takmer o 22 eur nižší.
  • Ako riadny zamestnanec však bude mať nárok na stravné lístky. Za každý odpracovaný deň mu musí zamestnávateľ dať stravný lístok v minimálnej hodnote tri eurá, z čoho sám musí zaplatiť 55 percent, teda 1,65 eura. V mesiaci, ktorý má 20 pracovných dní, si tak prilepší o 33 eur. Po započítaní stravných lístkov tak bude jeho príjem približne o 11 eur vyšší ako v prípade práce na dohodu.
  • V prípade, že sa zamestná na zmluvu, bude mať zároveň nárok na platenú dovolenku. Keďže má viac ako 33 rokov, má právo na 25 dní platenej dovolenky za rok. To znamená, že za štyri mesiace, ktoré bude v budúcom roku pracovať, mu pripadne vyše 8 dní dovolenky. Ako dohodár žiadnu dovolenku nebude mať.
  • Ak sa zamestná na zmluvu, bude môcť zároveň získať nemocenské, keď ochorie, či platené voľno v prípade návštevy lekára. Dohodári nemocenské nedostanú a pri návšteve lekára dostanú len neplatené voľno.
  • V oboch prípadoch bude môcť po skončení zamestnania požiadať Sociálnu poisťovňu o zvýšenie svojho dôchodku. Keďže ako dohodár i ako zamestnanec bude mať rovnaký vymeriavací základ, aj zvýšenie jeho dôchodku bude v oboch prípadoch rovnaké.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ