Krčmárom ponúkajú pochybný alkohol

Branislav Toma | 19.09.2012 12:03
alkoholizmus Foto:
Ilustračné foto.
Nekúp náš lieh a pohostinstvo do rána ľahne popolom. S takýmito vyhrážkami sú dlhé roky konfrontovaní majitelia krčiem, ktorí sú nútení kúpiť aj neoznačený alkohol, kde je aj riziko obsahu metylalkoholu. Popíjanie v krčme tak môže byť momentálne rovnako nebezpečné ako kúpa alkoholu z Česka.

„Krčmári po celom Slovensku sú nútení kupovať liehovinu pochybného pôvodu. Ak by odmietli, riskujú rozbitie podniku či zapálenie strechy nad hlavou,“ povedal tajomník Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Július Forsthoffer. Len na samotných majiteľoch potom záleží, či takto kúpený alkohol budú predávať zákazníkom, alebo ho vylejú do odpadu. Takúto skúsenosť potvrdil denníku Pravda aj majiteľ krčmy na východnom Slovensku, ktorý si želal zostať v anonymite. Krčmár nechcel riskovať problémy a tak od nepríjemne vyzerajúceho chlapa radšej kúpil bandasku neoznačeného alkoholu, ktorú po jeho odchode vyhodil.

„Majiteľa pohostinstiev majú strach o tomto probléme otvorene hovoriť. Ja osobne mám preto veľmi malú dôveru piť v neznámych krčmách,“ dodal Forsthoffer. Výčapník totiž môže takto pochybne kúpený alkohol dolievať do liehovín získaných z veľkoskladu.

Ak to preženie a obsah metylalkoholu prekročí kritickú hranicu, ľudia môžu oslepnúť až umrieť. Ministerstvo vnútra, colníci ani polícia denníku Pravda do včerajšej uzávierky nestihli odpovedať, či vedia o podobných prípadoch a ako proti ním plánujú zakročiť.

Alkohol pochybného pôvodu sa pritom vo veľkom predáva i na internete. Pani Irena z Ilavy ponúka napríklad desaťročnú 53–percentnú slivovicu a jablkovicu. „Pre súčasné problémy nemám menší záujem. Môj alkohol je vyrobený v pálenici a nikdy s ním neboli žiadne problémy,“ hovorí Irena. Tá si však nie je istá, či neporušuje zákon. „To je moja vec, či niečo predávam, alebo nie?“ pýta sa Irena.

Colníci upozorňujú, že takýto predaj je v rozpore so zákonom. „Ľudia môžu páliť alkohol len pre svoju osobnú spotrebu a predaj ďalším osobám je podľa zákona zakázaný,“ povedala hovorkyňa Finančného riaditeľstva Miroslava Slemenská. Najmenšia pokuta za nelegálny predaj alkoholu je vo výške 3 319 eur. Podľa zákona môžu na internete predávať alkohol len registrovaní predajcovia.

Podľa odborníka pri alkohole vyrobenom v oficiálnej pálenici nehrozí riziko otravy. „Aj keby tri roky pálil páleničiar slivovicu, toľko metanolu z ovocia nevyrobí,“ povedal Forsthoffer. Všetko je teda o dôvere medzi predávajúcim a kupujúcim. „Pri väčšine internetových obchodov sa ľudia priamo nepoznajú a v takýchto prípadoch je ťažké vytvárať puto dôvery. V každom prípade je rozhodnutie na kupujúcom, či bude veriť niekomu, koho nikdy v živote nevidel,“ dodal Forsthoffer.

K predaju doma vyrobeného alkoholu núti Slovákov ťažká ekonomická situácia. „Dnes je pre rodiny každé zarobené euro dobré. Ovocie obchodné reťazce do predaja nezoberú a tak sa na ňom ľudia snažia zarobiť predajom domáceho alkoholu,“ hovorí Forsthoffer.

Pri zvyšovaní spotrebných daní na alkohol zároveň stúpa dopyt. Na slovenských dedinách tak nie je problém kúpiť domácu slivovicu, jablkovicu či hruškovicu.

Podnikaví Slováci sa snažia zarobiť aj na zákaze predaja alkoholu v susednej Českej republike. Medzi nich patrí napríklad Tomáš zo Šale. Ten má na internete inzerát, že pre prohibíciu v Česku pošle alkohol s maržou tri eurá na jednu fľašu a je ochotný doložiť blok z obchodu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ