Predčasní penzisti sa už nezamestnajú ani na dohodu

Peter Csernák | 14.09.2012 08:18
Euro, peniaze, plat, mzda Foto:
Ilustračné foto
Zákon neumožňuje predčasným starobným dôchodcom, aby popri poberaní predčasnej penzie boli aj dôchodkovo poistení.

Ak nechcú, aby im Sociálna poisťovňa zastavila výplatu ich dôchodku, nemôžu sa zamestnať na pracovnú zmluvu. Od budúceho roku sa však odvody budú platiť aj z práce na dohodu. Predčasní penzisti preto prídu aj o možnosť privyrobiť si týmto spôsobom.

Predčasní dôchodcovia, ktorí v súčasnosti pracujú na dohodu, dostanú čas do konca februára, aby sa rozhodli, či uprednostnia príjem z dohody, alebo chcú radšej aj naďalej poberať penziu. Ak ich dôchodkové poistenie bude trvať aj po 28. februári, Sociálna poisťovňa im už najbližší dôchodok nepošle.

Výnimku nedostanú ani ľudia, ktorí by si prácou na dohodu chceli vylepšiť príjem čo i len o pár eur. Keďže od odvodov nebude oslobodený nijaký príjem, len čo im vznikne dôchodkové poistenie, bez ohľadu na to, koľko zarobia, nebudú dostávať predčasnú penziu

Predčasní dôchodcovia budú môcť znovu začať dostávať dôchodok až vtedy, keď im zanikne dôchodkové poistenie, teda, keď prestanú pracovať. Sociálna poisťovňa im obnoví výplatu penzie aj vtedy, ak dosiahnu dôchodkový vek. Odvtedy sa totiž predčasný dôchodok stáva riadnym starobným dôchodkom a starobní penzisti môžu bez obmedzení popri poberaní dôchodku aj pracovať.

Pravidlo, že Sociálna poisťovňa zastaví výplatu predčasného dôchodku každému, komu vznikne povinné dôchodkové poistenie, zaviedla od minulého roku predchádzajúca vládna koalícia. Predčasný dôchodok má totiž slúžiť ľuďom, ktorí krátko pred dosiahnutím dôchodkového veku stratia prácu a nemôžu si nájsť novú. Vláda argumentovala tým, že o predčasný dôchodok žiada aj veľa ľudí, ktorí sú stále zamestnaní, a teda dôchodok ešte nepotrebujú.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ