Kontroly odhalili pokazené mäso

13.09.2012 12:07
kontrola, potraviny Foto:
Kontrola kvality potravín
Namiesto arómy chutného mäsa museli inšpektori čeliť kafilérnemu pachu. Nepríjemný zápach sa na nich vyvalil napríklad z poľského kamióna, ktorý kontrolovali v stredu v Martine. Bravčové a hovädzie mäso naložené v aute bolo podľa šéfa veterinárov Jozefa Bíreša určené pre bežných konzumentov.

„Vozidlo naložené zapáchajúcim mäsom v pokročilom štádiu rozkladu sme po vykonaní kontroly okamžite odoslali spolu s policajnou eskortou za hranice Slovenska do krajiny pôvodu, ktorou bolo Poľsko,“ hovorí Bíreš.

Kontroly sa v stredu v ranných hodinách uskutočnili na celom Slovensku. Inšpektori Slovenskej veterinárnej a potravinárskej správy pri nich spolu s políciou zastavili a skontrolovali prakticky všetky chladiarenské kamióny či nákladné autá. Prehrešok proti predpisom našli aj neďaleko Bratislavy, na diaľničnom hraničnom priechode Kittsee–Jarovce.

„V nákladnom priestore vozidla bol uložený zmrazený aj chladený tovar. Kombinovať prepravu týchto dvoch skupín nie je možné,“ vysvetlil jeden z inšpektorov. Aj tento kamión bol vrátený naspäť do Rakúska.

Ďalších štrnásť vozidiel však kontrolou prešlo bez akýchkoľvek výhrad inšpektorov. Medzi kontrolovaných šoférov patril napríklad aj Hans z Viedne, ktorý do bratislavských hotelov viezol asi tonu mliečnych výrobkov a na korbe svojho vozidla mal aj hydinové a bravčové mäso a rybacinu. Chladenie nákladného priestoru i uloženie jednotlivých druhov potravín mal však v poriadku a tak ho inšpektori vpustili do krajiny.

„Priznám sa, že som sa trochu bál, keď mi policajt ukázal, aby som auto odstavil na krajnicu, lebo sa rozšírila informácia, že kontroly sú veľmi prísne. Zjavne sa mi však oplatilo všetko dôkladne skontrolovať, lebo môžem pokračovať v jazde,“ podotkol Hans.

Relatívne nízky počet prehreškov potešil inšpektorov aj v iných častiach krajiny. „Som príjemne prekvapený, že šoféri si dávajú čoraz väčší pozor na náklad a tak sa počet nájdených prehreškov čoraz viac zmenšuje,“ hovoril inšpektor z východu Slovenska. Úvaha o tom, že vodiči iba zmenili trasy, však kontrolór odmieta.

„Miesta i časy sa tak rýchlo menia, že také niečo možné nie je,“ argumentoval inšpektor. Šéf veterinárnej a potravinovej inšpekcie presný počet odhalených nedostatkov včera podvečer prezradiť ešte nechcel.

„Čakám na presné výsledky. Už teraz však viem, že kontroly dopadli lepšie ako v minulosti,“ vysvetlil Jozef Bíreš. Podľa hovorkyne rezortu pôdohospodárstva Magdy Tóth Želeňákovej budú kontroly pokračovať aj napriek zlepšeniu.

„Inšpektori budú na cestách pri náhodných i pravidelných kontrolách,“ potvrdila hovorkyňa. Na konci júna a začiatku júla veterinári odhalili určitý problém takmer v každom druhom z takmer 200 skontrolovaných vozidiel smerujúcich z Poľska. Podľa aktuálne platných predpisov môžu pokazený tovar vrátiť do miesta pôvodu, prípadne ho môžu odoslať do kafilérie. Rezort pôdohospodárstva chce, aby mohli veterinári aj zlikvidovať pokazený tovar na mieste a pri úmyselnej preprave pokazeného mäsa preklasifi kovať priestupok na trestný čin.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ