Valorizácia o percentá sa končí. V januári dostane každý penzista rovnako

Dorota Hudecová | 31.07.2012 06:30
dôchodok, dôchodca, manželia, penzia, sporenie,... Foto:
Ilustračné foto.
Pravidelné januárové zvyšovanie penzií čaká zmena. Kým doteraz sa dôchodky valorizovali podľa medziročnej inflácie a medziročného rastu priemernej mzdy a upravovali sa o percento, ktoré vzniklo spriemerovaním týchto dvoch veličín, od januára porastú pevnou sumou.

„Až do roku 2017, teda v prechodnom období, sa miera váh medziročného rastu spotrebiteľských cien a rastu priemernej mzdy bude meniť v prospech rastu spotrebiteľských cien. Čiastočne sa tak zmiernia rozdiely medzi vysokými a nízkymi dôchodkami,“ povedal štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian. Zvyšovaním o pevnú sumu sa dosiahne, že miera zvýšenia nízkych dôchodkov bude vyššia ako miera zvýšenia vyšších penzií. „Od roku 2018 sa navrhuje zvyšovanie dôchodkových dávok o percento medziročného rastu dôchodcovskej infl ácie, ktorá presnejšie vyjadruje životné náklady dôchodcov,“ dodal Burian.

Každý starobný dôchodca by tak mal na budúci rok dostať viac o 12,60 eura, predčasný penzista 13,10 eura, invalidný dôchodca s poklesom schopnosti pracovať do 70 percent 6,70 eura, ak má invaliditu nad 70 percent, dostane asi 11,70 eura. Vdovci a vdovy budú mať viac o 8,30 eura a siroty o 4,70 eura.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Ako sa dôchodky zvyšujú dnes a čo sa chystá

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Napriek tomu, že rezort práce hovorí, že mu nejde o šetrenie, ale o väčšiu solidaritu, plánovaná zmena spôsobu valorizácie dôchodkov ušetrí Sociálnej poisťovni značnú sumu peňazí na výplatách týchto dávok pre viac ako 1,3 milióna penzistov. Kým v roku 2013 má v pláne minúť na valorizáciu viac ako 200 miliónov eur, v roku 2014 to je už iba suma necelých 188 miliónov, v roku 2015 už len 183 miliónov. Uvádza sa to v jej návrhu rozpočtu na rok 2013.

Zvyšovanie dôchodkov o pevnú sumu kritizuje aj Inštitút finančnej politiky, ktorý tvrdí, že ide o nesystémové opatrenie, keďže výrazne mení distribúciu už priznaných dôchodkov a zároveň pre časť dôchodcov neplní svoju základnú úlohu – zabezpečiť neklesajúcu životnú úroveň.

Ak by zostalo všetko po starom, valorizovalo by sa približne o 3,5 percenta. Penzista, ktorý má dôchodok 600 eur, by po starom dostal pridaných 21, po novom dostane len 12,60 eura. Dôchodca, ktorý poberá penziu v sume 250 eur, by podľa súčasného systému dostal 8,75 eura, kým po novom bude mať viac až o 12,60 eura. Podľa ministra práce Jána Richtera sadzba „každému rovnako“ prinesie vyšší príjem starodôchodcom. Ako však povedal predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Kamil Vajnorský, znamená to postupné znižovanie sumy, ktorá bude rozdelená pevnou čiastkou. „Navrhovali sme, aby sa valorizácia počítala aj podľa rastu priemernej mzdy, pretože predpokladáme, že rast miezd bude rýchlejší ako rast cien,“ konštatoval.

V priebehu rokov sa tak budú rozdiely medzi vyššími a nízkymi dôchodkami zmenšovať. Podľa Buriana však nejde o veľké množstvo ľudí, pretože najviac slovenských penzistov, až 75 percent, poberá dôchodok v rozpätí od 200 do 400 eur mesačne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ