Daňový bonus na deti stúpol už tento mesiac

pcs | 20.07.2012 09:56
babatko, dieťa, matka, rodičovský, rodina Foto:
Ilustračné foto.
Rodičia, ktorí si uplatňujú daňový bonus na deti, by mali už za júl dostať vyššiu čistú mzdu. Od 1. júla sa totiž zvýšil daňový bonus, ktorý si môžu rodičia odpočítať z daní.

„V roku 2012 za mesiace do konca júna sa uplatňuje daňový bonus vo výške 20,51 eura mesačne, od júla sa zvyšuje na sumu 21,03 eura,“ povedala Gabriela Dianová z Finančného riaditeľstva SR. Výška daňového bonusu sa upravuje každý rok v júli o rovnaké percento ako životné minimum. Za celý tento rok si tak rodičia môžu znížiť svoju daň na každé dieťa o 249,18 eura.

Výhodou daňového bonusu na rozdiel od nezdaniteľných častí je, že sa oň znižuje priamo daň. Ak je daň nižšia, ako je výška bonusu, daňový úrad doplatí rozdiel. Napríklad ak by mal niekto platiť daň vo výške 20 eur a uplatnil by si bonus na dve deti, nielenže by nemusel platiť žiadnu daň, ale daňový úrad by mu ešte doplatil 22,04 eura.

Zamestnancom môže daňový bonus uplatňovať už počas roka ich zamestnávateľ. Zvýši sa im tak ich čistá mzda. Bonus môžu získať v mesiaci, keď ich zárobok dosiahne aspoň polovicu minimálnej mzdy.

Živnostníci môžu daňový bonus získať, až keď podajú daňové priznanie. Nárok na bonus majú vtedy, ak ich celoročný príjem prekročí šesťnásobok minimálnej mzdy a zároveň dosiahnu zisk.

Daňový bonus na dieťa si môže uplatniť vždy len jeden z rodičov. Ak sa nedohodnú, prednosť má matka pred otcom a inou oprávnenou osobou. Dohodnúť sa môžu aj tak, že v niektorých mesiacoch si ho bude uplatňovať jeden rodič a vo zvyšných mesiacoch druhý. Napríklad ak si štandardne uplatňuje daňový bonus na dieťa otec a ochorie, v dôsledku čoho jeho mesačný príjem bude nižší ako polovica minimálnej mzdy, môže v tomto mesiaci o bonus požiadať matka.

Daňový bonus

  • Človek, ktorý za rok dosiahol zdaniteľné príjmy aspoň vo výške 6–násobku minimálnej mzdy, si môže uplatniť daňový bonus vo výške 21,02 eura mesačne na každé vyživované dieťa žijúce s ním v domácnosti. Prechodný pobyt dieťaťa mimo domácnosti nemá vplyv na daňový bonus. V prípade živnostníka je potrebné, aby zároveň dosiahol zisk.
  • Za vyživované dieťa sa považuje dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak sa sústavne sa pripravuje na budúce povolanie štúdiom, alebo ak sa nemôže pripravovať na povolanie pre chorobu alebo úraz. Zamestnanci nárok na daňový bonus preukazujú na základe rodného listu dieťaťa a po skončení povinnej školskej dochádzky potvrdením o návšteve školy.
  • O sumu daňového bonusu sa znižuje daň a ak je výška bonusu vyššia ako daň, ktorú ma rodič zaplatiť, daňový úrad mu doplatí rozdiel.
  • Zamestnancom môže daňový bonus vyplácať zamestnávateľ počas roka spolu so mzdou. V takom prípade môžu dostať bonus v tých mesiacoch, v ktorých ich príjem je aspoň vo výške polovice minimálnej mzdy. Ak im zamestnávateľ v niektorých mesiacoch vyplatí bonus, no za celý rok ich príjem nedosiahne 6–násobok minimálnej mzdy, nemusia ho vrátiť.
  • Prvýkrát si možno bonus uplatniť v mesiaci, keď sa dieťa narodí, alebo v ktorom sa začína sústavná príprava dieťaťa na budúce povolanie, alebo v ktorom bolo osvojené, alebo prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu. Napríklad ak sa niekomu narodilo dieťa v júni, za prvých päť mesiacov tohto roka bonus nedostane.
  • Ak dieťa vyživujú v domácnosti viacerí daňovníci, môže si daňový bonus uplatniť len jeden z nich. Ak podmienky na uplatnenie daňového bonusu spĺňa viac daňovníkov a ak sa nedohodnú inak, daňový bonus na všetky vyživované deti sa uplatňuje alebo sa prizná v poradí matka, otec, iná oprávnená osoba. Rodičia sa môžu dohodnúť, že v niektorých mesiacoch dostane bonus jeden z nich a v ostatných mesiacoch druhý.

Zdroj: Zákon o dani z príjmov, Finančné riaditeľstvo SR