Čo dostanete za prácu popri penzii?

Peter Csernák | 17.03.2017 09:30
pracujúci, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
Pracujú, aj keď poberajú dôchodok. Týmto spôsobom si svoj príjem zlepšujú desaťtisíce penzistov. Za prácu pritom môžu okrem mzdy získať aj vyšší dôchodok či dávky od štátu.

Čo môže pracujúci penzista za prácu získať, závisí predovšetkým od toho, či je zamestnaný na zmluvu, alebo na dohodu. „Dohodári sú v zmysle Zákonníka práce akoby zamestnanci druhej kategórie,“ tvrdí Viktor Križan, odborník na pracovné právo z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity. Ľudia pracujúci na dohodu nemajú napríklad nárok na platenú dovolenku, platené voľno v prípade návštevy lekára, nemajú právo na príplatok za prácu nadčas, prácu vo sviatok, pracovnú pohotovosť a nočnú prácu. Firma im zároveň neprispieva na stravu. Ak sa zamestnávateľ rozhodne prepustiť dohodára, môže tak urobiť výrazne ľahšie ako v prípade klasického zamestnanca. Výpovedná lehota je len 15 dní a začína plynúť hneď od doručenia výpovede.

Penzisti pracujúci na dohodu sú ochudobnení aj o nemocenské dávky. Ak ochorie riadny zamestnanec, dostáva prvých 10 dní náhradu mzdy od svojho zamestnávateľa a od 11. dňa mu vypláca nemocenskú dávku Sociálna poisťovňa. „Ak je poberateľ starobného dôchodku zamestnaný na riadny pracovný pomer, platí poistné na nemocenské poistenie. Keďže podmienkou nároku na nemocenskú dávku v čase uznanej práceneschopnosti je trvanie nemocenského poistenia, prípadne trvanie ochrannej lehoty, poberateľ starobného dôchodku, ktorý je zamestnaný na trvalý pracovný pomer, môže poberať nemocenskú dávku aj dôchodok súčasne. Ak je dôchodca zamestnaný na dohodu o vykonaní práce alebo na dohodu o pracovnej činnosti, neplatí poistné na nemocenské poistenie, preto nárok na nemocenskú dávku nemá,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. V prípade, že sa dôchodca pracujúci na zmluvu stará o chorého príbuzného, môže zase počas desiatich dní dostávať ošetrovné.

Bez ohľadu na to, či penzista pracuje na dohodu, alebo na zmluvu, má nárok na zvýšenie svojho dôchodku. Ak takémuto dôchodcovi zanikne dôchodkové poistenie, teda prestane pracovať, môže od nasledujúceho dňa požiadať o zvýšenie svojho dôchodku. Zvýšenie sa mu vypočíta na základe toho, koľko celkovo zarobil. Pri výpočte zohráva veľkú úlohu aj to, či starobný penzista počas práce poberal penziu, alebo nie. Viac peňazí dostanú tí ľudia, ktorí napriek tomu, že dosiahli dôchodkový vek, penziu nepoberali.

Ak niekto o zvýšenie penzie nepožiada alebo mu dôchodkové poistenie počas roku nezanikne, Sociálna poisťovňa mu zvýši dôchodok automaticky od 1. januára nasledujúceho roku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ