Ako si poradiť s priznaním daní

Peter Csernák | 16.03.2017 09:10
dane, daňové priznanie, tlačivo, tlačivá Foto:
Ilustračné foto.
Na podanie daňového priznania zostávajú posledné dva týždne. Zákon prikazuje podať priznanie, ako aj zaplatiť daň z dani z príjmov za rok 2016 do piatka 31. marca.

„Všetci, ktorí zarobili viac ako 1 901,67 eura a nerobí za nich daňové priznanie zamestnávateľ, musia do 31. marca 2017 podať daňové priznanie a daň zaplatiť alebo oznámiť daňovému úradu odklad daňového priznania. V opačnom prípade sa vystavujú riziku sankcie ,a to až do výšky 16 000 eur,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

V prípade, že niekto tento termín nestíha, má možnosť si ho posunúť až o tri mesiace. Stačí to do konca marca oznámiť daňovému úradu. V oznámení je potrebné uviesť aj dátum, dokedy daňovník podá priznanie a zaplatí daň. Uvádza sa vždy koniec kalendárneho mesiaca. Takýmto spôsobom si možno daňové povinnosti posunúť až na koniec júna. Ak má niekto však aj príjem zo zahraničia, môže si termín posunúť až o šesť mesiacov, to znamená, že daň bude platiť až v septembri. Kto má príjmy zo zahraničia, musí to takisto uviesť v oznámení pre daňový úrad.

Ľudia, ktorí mali vlani len príjem zo zamestnania, bez ohľadu na to, či pracovali na zmluvu, alebo na dohodu, podávajú daňové priznanie typu A. Ak mal niekto viacero zamestnávateľov, musí si najprv spočítať svoj celkový príjem, ako aj zaplatené odvody a daň. Celkový hrubý príjem od všetkých zamestnávateľov sa uvádza do riadka 32 daňového priznania. Kto vypĺňa daňové priznanie prostredníctvom elektronického formulára na stránke Finančnej správy, zadá len základné údaje, výšku príjmu, strhnutých odvodov a dane a formulár mu pomôže s vyplnením priznania tým, že mu ukazuje, ktoré políčka je potrebné vyplniť a urobí aj potrebné výpočty.

Ak mal niekto príjem aj zo živnosti či z prenájmu, musí už podať daňové priznanie typu B. Toto priznanie podávajú aj ľudia, ktorí boli zamestnaní a zároveň podnikali či prenajímali byt. Príjem zo zamestnania uvádzajú v piatom oddiele do riadka 34 a príjem zo živnosti v šiestom oddiele do tabuľky číslo 1.

Napriek tomu, že zákon prikazuje podať daňové priznanie iba tým, ktorí zarobili vlani viac ako 1 901,67 eura, mnohým ľuďom sa môže vyplatiť podať priznanie aj dobrovoľne. Ide predovšetkým o pracujúcich dôchodcov, ktorých zárobok bol nižší ako táto suma. Keďže príjem nižší ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane sa vôbec nezdaňuje, daňový úrad im po podaní priznania vráti všetky dane, ktoré im zamestnávateľ vlani strhol z platu. Ak priznania nepodajú alebo požiadajú o vykonanie ročného zúčtovania svojho zamestnávateľa, štát im dane nevráti.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ