Kto si odloží priznanie, zaplatí neskôr aj vyššie odvody

Peter Csernák | 09.03.2017 09:27
priznanie, daňové, dane, odvody, peniaze,... Foto:
Ilustračné foto.
Väčšina živnostníkov sa snaží zaplatiť na daniach čo možno najmenej. Veľa ráz preto dávajú do nákladov aj také výdavky, ktoré s ich podnikaním nesúvisia. Vystavujú sa tak riziku, že po daňovej kontrole budú musieť okrem dane zaplatiť aj pokutu.

Jednou z možností, ako sa vyhnúť problémom, je využiť paušálne výdavky. Aj tu sa, samozrejme, môže živnostník pomýliť, ale toto nebezpečenstvo je výrazne nižšie ako v prípade skutočných výdavkov, pri ktorých musí vedieť preukázať, že naozaj súvisia s dosahovaním jeho príjmov. V prípade paušálnych výdavkov si za rok 2016 môžu živnostníci odpočítať 40 percent zo svojho hrubého zárobku bez toho, aby museli nejako preukazovať, že nejaké výdavky s podnikaním vôbec mali. Maximálne si však za rok takto môžu odpočítať 5 040 eur.

Výhodou paušálnych výdavkov je aj to, že si mnohí podnikatelia s nimi dokážu poradiť aj bez pomoci účtovníka. Spočítajú si len svoje príjmy a ako výdavky uvedú 40 percent z príjmov (maximálne 5 040 eur) navýšené o zaplatené odvody na sociálne a zdravotné poistenie. Živnostníci podávajú daňové priznanie typu B. Príjmy zo živnosti pritom uvedú do tabuľky číslo 1, ktorú nájdu v šiestom oddiele. Ak budú daňové priznanie vypĺňať v počítači na stránke Finančnej správy, formulár ich sám navedie, ktoré políčka musia vyplniť, a urobí za nich aj potrebné výpočty.

Podať daňové priznanie prikazuje zákon všetkým ľuďom, ktorí za minulý rok zarobili viac ako polovicu nezdaniteľného minima. Živnostník tak musí podať daňové priznanie aj v prípade, že jeho daň je nulová. „Všetci, ktorí zarobili viac ako cca 1 901,67 eura, a nerobí za nich daňové priznanie zamestnávateľ, musia do 31. marca 2017 podať daňové priznanie a daň zaplatiť alebo oznámiť daňovému úradu odklad daňového priznania. V opačnom prípade sa vystavujú riziku sankcie, a to až do výšky 16 000 eur,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Odložiť si termín na podanie daňového priznania možno rovnako ako po minulé roky jednoduchým oznámením. V ňom je potrebné uviesť, dokedy daňovník podá daňové priznanie a ako zaplatí daň. Tí, ktorí majú aj príjem zo zahraničia, si takto môžu posunúť termín na podanie priznania až o pol roka. Posunúť si termín sa môže vyplatiť nielen tým, ktorí nestíhajú do konca marca priznanie vypracovať, ale aj tým, ktorí by na základe príjmu za rok 2016 mali začať platiť vyššie odvody. Ak si predĺžia čas na podanie priznania o tri mesiace, začnú o tri mesiace neskôr platiť aj vyššie odvody.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ