Zmeny v dávkach? Vyššie dôchodky, materské, nemocenské aj odvody

Dorota Hudecová, Peter Csernák | 20.01.2017 08:55
lakomstvo, peniaze, muž, žena, rodina Foto:
Ilustračné foto.
Nový rok so sebou už tradične prináša viacero zmien, ktoré sa dotknú státisícov ľudí. Do penzie sa pôjde neskôr, vyššie budú nemocenské aj úrazové dávky, živnostníci začnú platiť vyššie odvody, budú mať nárok aj na vyššie paušálne výdavky.

Takmer 1,4 milióna ľudí, ktorí poberajú niektorú penzijnú dávku, dostane zvýšené dôchodky o pevnú sumu. Ak penzista dostáva starobný dôchodok v plnej sume, penzia sa mu zvýši o 8,20 eura, predčasnému penzistovi o 7,90 eura, invalidný dôchodca, ktorý má zníženú schopnosť pracovať do 70 %, dostane štyri eurá, ak má zníženú schopnosť pracovať o viac ako 70 %, penzia sa mu zvýši o 7,10 eura. Pokiaľ ide o pozostalostné dávky, vdovský a vdovecký porastie o 5,30, sirotský o 2,60 eura.

„O zvýšenie dôchodku nebude potrebné žiadať. O zvýšení dostanú poberatelia dôchodkov písomné rozhodnutie. Dôchodky vo vyššej sume budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne za mesiac január 2017 aj s doplatkom zvýšenia od 1. januára 2017 do posledného dňa pred výplatným termínom v mesiaci január 2017,“ konštatovala Grauzelová.

Všetci tí, čo dosiahnu dôchodkový vek v tomto roku, pôjdu do penzie neskôr. "Dôchodkový vek sa na rok 2017 zvyšuje o 76 dní,“ povedala vedúca oddelenia metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne Ľudmila Grauzelová. Vek odchodu do dôchodku sa bude predlžovať postupne o určený počet dní, ktorý sa stanoví každoročne v závislosti od vývoja priemernej strednej dĺžky života spoločnej pre mužov a ženy zistenej Štatistickým úradom SR. Dôchodkový vek sa bude postupne predlžovať poistencom narodeným po 31. decembri 1954. A tak ten, kto napríklad dovŕši 62 rokov 15. januára tohto roku, po novom už o penziu bude môcť požiadať až 1. apríla, nie 15. januára, ako to bolo do konca roka 2016.

Od januára si polepšili lepšie zarábajúci zamestnanci aj živnostníci. Maximálne dávky z nemocenského poistenia sa už totiž nepočítajú z 1,5-násobku, ale až z dvojnásobku priemernej mzdy. Maximálna nemocenská dávka za 30 dní vzrástla zo 698,20 eura na 958 eur. Maximálne materské za 30 dní sa zvýšilo z 888,60 eura na 1 219,30 eura.

Väčšina živnostníkov začne platiť vyššie odvody. Minimálne odvody do Sociálnej poisťovne sú 146,35 eura a do zdravotnej poisťovne 61,81 eura. Vzrástli aj maximálne odvody do Sociálnej poisťovne. Zároveň sa úplne zrušil strop na platenie odvodov do zdravotnej poisťovne. Živnostníci, ale aj zamestnanci tak už platia zdravotné odvody z celého príjmu, a nielen maximálne z 5-násobku priemernej mzdy, ako to bolo do konca minulého roka.

Desaťtisíce živnostníkov budú môcť ušetriť na daniach a odvodoch. Výrazne sa totiž zvýšili paušálne výdavky, ktoré si môžu odpočítať z príjmu. Kým vlani si mohli odrátať paušálne výdavky vo výške 40 percent z príjmov, maximálne však 5 040 eur za rok, tento rok si týmto spôsobom budú môcť odpočítať až 60 percent z príjmov, pričom najviac si takto budú môcť odpočítať 20-tisíc eur.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ