Živnostníci sa musia pri výpočte daní pripraviť na viaceré zmeny

Peter Csernák | 03.03.2016 09:51
dane, odvody, živnostník, podnikateľ Foto:
Ilustračné foto.
Živnostníkom zostáva posledný mesiac na to, aby podali daňové priznanie a zaplatili daň. Kto však do konca marca nestíha priznať dane, môže aj v tomto roku získať odklad.

Živnostníci podávajú daňové priznanie typu B. Aj v prípade, že mali okrem živnosti aj príjem zo zamestnania či iný príjem, všetky svoje zárobky musia priznať v tomto daňovom priznaní. Príjmy zo živnosti sa pritom zapisujú do tabuľky číslo 1, ktorá sa nachádza v šiestom oddiele daňového priznania.

Najjednoduchšou cestou, ako vyplniť daňové priznanie, je využiť formulár na internetovej stránke Finančnej správy. Živnostníkovi stačí, ak sem zadá svoje osobné údaje a vyplní príjem a výdavky a formulár dokáže sám vypočítať daňový základ, nezdaniteľnú sumu i daň. Znižuje sa tak možnosť, že by podnikateľ zabudol vyplniť niektoré údaje alebo by niečo zle vypočítal.

Mnohí podnikatelia až teraz pri podávaní daňových priznaní pocítia zmeny, ktoré nastali v zákone o dani z príjmov. „Zákon o dani z príjmov oproti predchádzajúcim rokom núti podnikajúce osoby, aby prehodnotili všetky výdavky, ktoré vynakladajú na svoju podnikateľskú činnosť. Sú to také výdavky, ktoré by mohli používať nielen na účely podnikania, ale aj na svoje súkromné účely. Ak bude podnikateľ pri nich uplatňovať celý výdavok ako daňový, musí sa pripraviť pri daňovej kontrole, že na ňom bude dokazovacia povinnosť, či takýto daňový výdavok bol nielen vynaložený účelne pre dosahovanie príjmu, ale aj v plnej výške,“ vraví daňová poradkyňa a členka Slovenskej komory daňových poradcov Iveta Jobová. To znamená, že podnikateľ bude musieť dokázať, že napríklad televízor, ktorý si dal do nákladov, používa len na podnikateľské účely, a nie na súkromné.

Po novom si však môžu podnikatelia pri veciach, ktoré môžu slúžiť aj na osobnú spotrebu, dať do nákladov paušálne 80 percent z ich ceny. V takom prípade by daňový úrad nemal skúmať, v akom pomere ich používajú na podnikanie a v akom na súkromné účely.

Živnostníci, ktorí majú auto na lízing, musia pamätať na to, že po novom sa už takéto autá neodpisujú počas trvania lízingu, ale je ich treba odpisovať štyri roky ako autá, ktoré boli kúpené v hotovosti. Ak si niekto kúpil v minulosti auto na trojročný lízing, mohol si ho odpísať už počas troch rokov. Po novom ho musí odpisovať štyri roky.

Výšku odpisov musia prepočítať aj tí živnostníci, ktorí si auto kúpili pred rokom 2015 a doteraz ho celé neodpísali. Ak podnikateľ kúpil v marci 2013 auto za 24-tisíc eur na trojročný lízing, znamená to, že jeho mesačný odpis bol vo výške 666,66 eura. V roku 2013 si tak dal do nákladov odpis 6 666,60 eura a v roku 2014 to bolo 7 999,92 eura. Ak by sa nezmenil zákon, dal by si aj za rok 2015 do nákladov rovnakú sumu ako v roku 2014. Po novom si však musí prepočítať odpisy tak, akoby auto odpisoval štyri roky. To znamená, že výška mesačného odpisu bude 500 eur, takže za minulý rok si dá do nákladov 6 000 eur.

Živnostníci si okrem výdavkov môžu z príjmu odpočítať tie isté nezdaniteľné časti ako zamestnanci. Každý si tak môže zo svojho príjmu odpočítať nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka maximálne vo výške 3 803,33 eura. Rovnakú sumu si môže podnikateľ odpočítať aj na nepracujúcu manželka. A kto má deti, môže si priamo z daní odpočítať daňový bonus na dieťa vo výške 256,92 eura. V prípade, že niekomu vyjde vyšší bonus, ako je jeho vypočítaná daň, nielenže nebude platiť žiadnu daň, ale daňový úrad mu ešte doplatí rozdiel.

Podnikatelia, ktorí potrebujú na vypracovanie daňového priznania viac času, si termín na podanie priznania môžu jednoducho posunúť. Stačí, ak to oznámia daňovému úradu do konca marca. V prípade, že niekto má príjmy zo zahraničia, môže si termín na priznanie daní posunúť o šesť mesiacov. Všetci ostatní si ho môžu odložiť o tri mesiace.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ