Predčasná penzia? Len ak nepracujete

Dorota Hudecová | 22.02.2016 09:18
dôchodca, dôchodok, peniaze, penzia Foto:
Ilustračné foto.
Mnoho ľudí, ktorí majú krátko pred starobným dôchodkom a prišli o prácu, má možnosť využiť inštitút predčasného starobného dôchodku. O tom, či o túto dávku požiadať, často uvažujú aj ľudia, ktorí majú zdravotné problémy. Musia však splniť podmienky.

Tí, ktorí o predčasnej penzii uvažujú, ale sú zamestnaní, musia mať na pamäti, že skôr ako podajú žiadosť, musia mať skončený pracovný pomer. Ak je predčasná penzia priznaná a opätovne si prácu dôchodca nájde, Sociálna poisťovňa výplatu predčasnej penzie pozastaví dovtedy, kým pracovať neprestane. „Po ukončení zamestnania alebo dovŕšením dôchodkového veku môže poistenec požiadať o uvoľnenie výplaty dôchodku a takzvané vrátenie percenta za obdobie, kedy pracoval a nepoberal predčasný dôchodok,“ vysvetlil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Budúci predčasný penzista však musí splniť aj ďalšie podmienky. Musí dosiahnuť jej minimálnu sumu a vyrovnať sa s faktom, že sa mu dôchodok zníži o pol percenta za každý mesiac, ktorý mu chýba do riadnej starobnej penzie. Suma vypočítanej penzie sa totiž zníži o pol percenta za každých začatých 30 dní obdobia od vzniku nároku na predčasný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Pri znižovaní sa prihliada aj na zvyšky dní kratšie ako 30 dní, to znamená, že dôchodok sa znižuje aj za menej ako 30 dní. Za 365 dní sa suma dôchodku zníži o 6,5 %. „Človek, ktorý žiada o predčasný dôchodok musí mať odpracovaných minimálne 15 rokov, do dovŕšenia dôchodkového veku mu môžu chýbať najviac 2 roky a suma predčasnej penzie musí byť vyššia ako 1,2 násobok sumy životného minima, teda suma jeho dôchodku musí byť vyššia ako 237,80 eura. Ak tento človek získal aj obdobie účasti na starobnom dôchodkovom sporení súčet súm predčasného dôchodku z prvého a predčasného dôchodku z druhého piliera musí byť vyšší ako 1,2-násobok sumy životného minima,“ povedal Višváder.

Pred požiadaním o tento druh penzie sa v Sociálnej poisťovni popýtajte, či máte v poriadku všetky doby zamestnania. Ak áno, urýchli to vybavovanie a neprekročí zákonom stanovenú lehotu 60 dní. Priznanie dôchodku sa predlžuje len v prípade, ak budúci penzista nemá v poriadku doklady a je potrebné ich dohľadať v archívoch. O každom predĺžení je však žiadateľ informovaný.

Žiadosť o predčasný dôchodok môžete vziať aj späť. „Občan, ktorý požiadal o predčasný dôchodok, môže odstúpiť od svojej žiadosti bez udania dôvodu najneskôr do 30 dní odo dňa doručenia rozhodnutia o jeho priznaní. Odstúpenie od žiadosti treba zaslať písomne ústrediu Sociálnej poisťovne. Žiadosť musí obsahovať meno, priezvisko, rodné číslo, adresu, musí z nej jasne vyplývať, že ide o späťvzatie žiadosti o dôchodok a musí byť podpísaná žiadateľom,“ upozornilo komunikačné oddelenie Sociálnej poisťovne. Sociálna poisťovňa potom vydá písomné rozhodnutie o zastavení konania o dôchodku. V prípade, že už boli nejaké sumy predčasnej penzie vyplatené, dostanete rozhodnutie o vrátení neprávom vyplatených súm na dôchodku, a tieto musíte vrátiť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ