Ako vyplniť daňové priznanie krok za krokom

pcs | 19.02.2016 09:42
dane, odvody, daňové, priznanie, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
Starobný dôchodca, ktorého mesačná penzia bola vlani 420 eur, pracoval minulý rok na dohodu pre jedného zamestnávateľa, pričom jeho ročný zárobok dosiahol 1 700 eur. Zamestnávateľ mu strhol na odvodoch 68 eur a na dani 310,08 eura. Ako má vyplniť daňové priznanie, aby mu daňový úrad vrátil zaplatené dane?
  • Keďže mal príjem len zo zamestnania, bude vypĺňať daňové priznanie typu A. Do riadku 1 napíše svoje rodné číslo, vedľa krížikom vyznačí, že ide o daňové priznanie a že ho podáva za rok 2015.
  • Do riadkov 3 až 10 napíše svoje osobné údaje a adresu. Ďalej v riadku 27 vyznačí, že bol poberateľom dôchodku. Keďže si neuplatňuje nezdaniteľnú časť základu dane, neuvedie do riadku 28 výšku svojho dôchodku, ale nechá ho prázdny.
  • Do riadku 32 napíše celkový príjem zo zamestnania, ktorý bol 1 700 eur. Keďže celú sumu zarobil z práce na dohodu, napíše rovnakú sumu aj do riadku 32a. Do riadku 33 napíše, koľko mu zamestnávateľ strhol na odvodoch, teda sumu 68 eur. Keďže išlo len o odvody do Sociálnej poisťovne napíše rovnakú sumu aj do riadku 33a. Potom od svojho príjmu odpočíta zaplatené odvody a výsledok 1 632 eura napíše do riadku 34. Rovnaké číslo napíše aj do riadku 36 a 42.
  • Potom si zo základu dane v riadku 42 vypočíta 19 percent, čo je 310,08 eura. Túto sumu napíše ako daň do riadku 43. Keďže jeho celkový príjem bol nižší ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane, nebude platiť žiadnu daň. Preto do riadku 56, kde sa píše výška daňovej povinnosti, napíše nulu. Tú uvedie aj do riadku 58.
  • Do riadku 63 následne napíše, koľko mu zamestnávateľ strhol na daniach, čo je v jeho prípade 310,08 eura. Pretože nemal platiť žiadnu daň, uvedie túto sumu aj do riadku 66, kde sa píše výška daňového preplatku. Daňový úrad mu preto vráti všetky peniaze, ktoré mu zamestnávateľ strhol z platu.
  • Do riadku 79 napíše počet príloh, ktoré k daňovému priznaniu prikladá. Keďže musí priložiť len potvrdenie od zamestnávateľa, uvedie sem číslo 1. Vedľa sa podpíše a uvedie aktuálny dátum.
  • Aby dostal naspäť zaplatené dane, musí vyplniť aj jedenásty oddiel. Krížikom tu vyznačí, že žiada o vrátenie daňového preplatku. Potom si vyberie, či chce peniaze poslať poštovou poukážkou, alebo prevodom na účet. Ak si zvolí účet, musí napísať aj IBAN. Aj tento oddiel musí podpísať a napísať dátum.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ