Hendikepovaným ľuďom môžu v zamestnaní pomôcť príspevky

Dorota Hudecová | 12.02.2016 08:17
hendikep, invalidný vozík, vozíčkár, Foto:
Ilustračné foto.
Počet ľudí, ktorí sú invalidní alebo zdravotne postihnutí, a preto aj znevýhodnení na trhu práce, neprestajne pribúda. Môžu za to najmä civilizačné choroby.

Mnohí zdravotne postihnutí sú zároveň aj poberateľmi invalidného dôchodku a často majú obavu zamestnať sa, aby o dávku neprišli. „Nejde o nezákonnú činnosť. Invalidní dôchodcovia môžu pracovať a zároveň poberať invalidný dôchodok. Zákon o sociálnom poistení ani iný právny predpis nezakazujú súčasné poberanie penzie a výkon primeranej zárobkovej činnosti," vysvetlil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Poberateľ invalidného dôchodku môže vykonávať primeranú zárobkovú činnosť bez ohľadu na to, aká výška miery poklesu schopnosti pracovať mu bola priznaná," dodal.

Pravda je však taká, že mnohí zdravotne postihnutí majú problém nájsť si vôbec nejaké zamestnanie. „V dnešnej dobe, keď sa aj zdravý človek zložitejšie zamestná, sú občania so zdravotným postihnutím viac znevýhodnení," konštatoval Dušan Piršel, riaditeľ Inštitútu pre pracovnú rehabilitáciu občanov so zdravotným postihnutím. Spôsoby, ako sa ľudia vyrovnávajú so zdravotným postihnutím, sú rôzne. Je však dobré vedieť, kde sa obrátiť o pomoc. Poradenstvo môžu poskytnúť agentúry podporovaného zamestnávania či Inštitút pre pracovnú rehabilitáciu. „Okrem pomoci pri vyhľadávaní vhodného zamestnania je tu možnosť psychologického poradenstva, tréningu a hodnotenia jednoduchých pracovných zručností, možnosť stanovenia výšky pracovného potenciálu klienta alebo možnosť využitia čiastočnej liečebnej rehabilitácie," hovorí Piršel.

Hendikepovaným, ktorí si chcú nájsť prácu, pomáha aj zákon o službách zamestnanosti, ktorý obsahuje viaceré nástroje aktívnej politiky trhu práce. K najznámejším patria chránené dielne a pracoviská, príspevok na osobnú asistenciu a podobne. Nástrojov je však viac a tiež sa volia podľa individuálnych objektívnych potrieb. Po splnení podmienok vzniká nárok na poskytnutie príspevkov každému zamestnávateľovi alebo hendikepovanému občanovi, ktorý oň požiada. A práve ich výška sa od januára zmenila vďaka vyššej celkovej cene práce, ktorá je súčtom priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve zverejnenej Štatistickým úradom SR za 1. až 3. štvrťrok roka, ktorý predchádza roku, v ktorom bude celková cena práce platiť, a preddavku na poistné na povinné verejné zdravotné poistenie, poistného na sociálne poistenie a povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie platených zamestnávateľom. Kým v minulom roku bola na úrovni 1 132,96 eura, teraz sa zvýšila na úroveň 1 161,35 eura.

A kto je vlastne človekom so zdravotným postihnutím? „Pojem občana so zdravotným postihnutím je zakotvený v zákone o službách zamestnanosti, podľa ktorého je takýto občan uznaný za invalidného podľa zákona o sociálnom poistení," hovorí právnik Viktor Križan z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity. Ak invalidný človek pracuje, pred možnou výpoveďou ho chráni zákon. „Ak má človek pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 percent, je v zmysle Zákonníka práce zamestnancom so zdravotným postihnutím."

Zamestnávateľ však môže zdravotne postihnutého zamestnanca požiadať o predloženie lekárskeho posudku, ktorý je výsledkom posúdenia zdravotnej spôsobilosti na výkon konkrétnej činnosti, zdravotného stavu v súvislosti s priznaním choroby z povolania, bolesti a sťaženia spoločenského uplatnenia pri úrazoch, chorobách z povolania a iných poškodeniach na zdraví. Vydáva ho poskytovateľ zdravotnej starostlivosti a posudzovanie vykonáva poskytovateľom určený lekár. Lekársky posudok sa vydáva na žiadosť zamestnanca, ktorého sa týka, alebo na žiadosť zamestnávateľa, ale so súhlasom zamestnanca. Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú vhodnú prácu, ak tento vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ