Pracujúci penzisti dostanú vyššie dôchodky v apríli

Peter Csernák | 05.02.2016 10:02
pracujúci, dôchodca, predavač, nákup, obchod Foto:
Ilustračné foto.
Penzistom, ktorí minulý rok pracovali, zvýši Sociálna poisťovňa automaticky dôchodky. Rozhodnutie o zvýšení penzie by mali dostať do konca marca a vyššia penzia by im následne mala začať chodiť od apríla.

"Tejto skupine dôchodcov sa dôchodky zvýšia v marci, so spätnou účinnosťou od 1. januára 2016,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. V apríli im tak Sociálna poisťovňa vyplatí nielen zvýšenú penziu, ale aj doplatok za prvé tri mesiace tohto roka.

Na rozdiel od minulého roku penzie vzrastú nielen tým penzistom, ktorí boli zamestnaní v posledný deň minulého roku, ale aj tým, ktorí prestali pracovať už počas roku a doteraz o zvýšenie penzie nepožiadali. „Podmienka trvania dôchodkového poistenia v posledný deň predchádzajúceho roka bola špeciálnou podmienkou stanovenou zákonom pri zvýšení starobných dôchodkov od 1. januára 2015. Na zvýšenie v nasledujúcich kalendárnych rokoch, teda ani na zvýšenie od 1. januára 2016, takáto podmienka stanovená nie je,“ vysvetľuje Višváder.

Zvýšenie dôchodku sa ľuďom, ktorí poberali dôchodok a zároveň pracovali, vypočíta tak, že sa polovica osobného mzdového bodu vynásobí aktuálnou dôchodkovou hodnotou. Osobný mzdový bod sa odvíja od výšky ich príjmu a aktuálna dôchodková hodnota platná pre rok 2016 je 10,9930 eura.

O koľko sa zvýši penzia pracujúcich dôchodcov, závisí predovšetkým od toho, ako dlho pracovali, aký bol ich plat a či počas zamestnania poberali dôchodok alebo nie. Ak dôchodca pracoval celý rok a zároveň dostával penziu, pričom jeho plat bol na úrovni 824 eur, jeho dôchodok by mal vzrásť približne o 5,50 eura. Ak by niekto mal pred zvýšením dôchodok 450 eur, po zvýšení by suma penzie vzrástla na 455,50 eura. Ak by zarábal polovicu, aj zvýšenie dôchodku by bolo polovičné.

Viac peňazí dostanú tí ľudia, ktorí pracovali a nepoberali dôchodok, hoci naň mali nárok. V porovnaní s tým, keby dôchodok dostávali, by mala byť suma zvýšenia dvojnásobná. Navyše sa im vypočítaný dôchodok zvýši o pol percenta za každých 30 dní, keď dôchodok nedostávali. Napríklad ak penzista dovŕšil dôchodkový vek 1. januára minulého roku, celý rok pracoval za 824 eur a o dôchodok požiadal až od 1. januára 2016, pričom jeho pôvodný dôchodok pred zvýšením mal byť 450 eur, Sociálna poisťovňa by mu k tejto sume pripočítala ešte 11 eur. Navyše takto vypočítaná penzia by sa zvýšila ešte o 6 percent. Jeho celkový dôchodok by tak dosiahol 488,70 eura.

S menším nárastom musia počítať ľudia, ktorí so svoj dôchodok vylepšovali prácou na dohodu, pričom ich zárobok bol nízky. Ak niekto vlani pracoval celý rok za 100 eur mesačne, dôchodok by mu mal vzrásť o 70 centov. Ak zarábal 200 eur, penzia mu vzrastie o 1,40 eura.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ