Ako získať základný účet za 0 eur

pcs | 29.01.2016 09:37
banka, bankomat Foto:
Ilustračné foto.
Bezplatný účet môže získať každý, kto nemá mesačný príjem vyšší ako 400 eur.

Slovenská sporiteľňa: Základný bankový produkt

  • Pri nastavení podmienok a služieb oboch účtov banka vychádzala z podmienok definovaných zákonom. Na zriadenie účtu je potrebná písomná žiadosť s čestným vyhlásením, že klient spĺňa podmienky na poskytnutie základného bankového produktu. Vrátane vyhlásenia, že nemá príjem vyšší, ako určuje zákon. Banka má podľa zákona právo overiť si skutočnosti uvedené vo vyhlásení klienta aj ďalší nárok klienta na poskytovanie platobného účtu. Ak by chcel využívať produkty či služby nad rámec podmienok, budú mu spoplatnené podľa platného sadzobníka.
  • Pokiaľ niekto už má účet v Slovenskej sporiteľni, na nový typ ho preradíme, teda nebude musieť pôvodný účet zatvoriť. Zostane mu rovnaké číslo účtu a bez poplatku aj tie služby, ktoré sú súčasťou nového produktu. Preradenie je bez poplatku.

VÚB banka: Základný bankový produkt

  • Obsahuje: zriadenie, vedenie a zrušenie platobného účtu, neobmedzený počet platobných operácií v mene euro vykonávaných v pobočke, výbery v pobočke a z bankomatov zo siete banky a z bankomatov v rámci skupiny Intesa Sanpaolo v zahraničí, bezhotovostné prevody finančných prostriedkov z platobného účtu alebo na platobný účet úhradou vrátane trvalého príkazu na úhradu alebo inkasom vrátane trvalého príkazu na inkaso v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru (v pobočke a elektronicky), bezhotovostné platby kartou, vydanie jednej medzinárodnej debetnej platobnej karty a každú automatickú obnovu po skončení jej platnosti. V rámci základného bankového produktu nie je možné zriadiť povolené prečerpanie.
  • Mesačný príjem ku dňu podania žiadosti doloží žiadateľ o účet čestným vyhlásením. Rovnako ako aj skutočnosť, že klient nevlastní vo VÚB ani v inej banke či v pobočke zahraničnej banky bežný účet, vkladový účet ani peňažný vklad potvrdený vkladnou knižkou.
  • Klienti môžu zmeniť svoj pôvodný účet na základný bankový produkt, musia však o to požiadať.

Tatra banka: Základný legislatívny účet

  • Obsahuje: vedenie účtu, elektronické výpisy z účtu v neobmedzenom množstve a vo zvolenej frekvencii na e-mailovú adresu, jeden výpis z účtu zasielaný poštou mesačne, jednu debetnú kartu Visa Electron bez poistenia, neobmedzený počet vkladov a výberov v mene EUR v pobočkách Tatra banky, neobmedzený počet bezhotovostných platobných operácií v mene EUR na území Slovenska doručeného na spracovanie formou písomného príkazu na úhradu do pobočky Tatra banky alebo doručeného prostredníctvom Internet bankinguTB, Internet bankinguTB pre mobilné zariadenia a call centra DIALOG Live, neobmedzený počet platieb kartou a výberov hotovosti z bankomatov Tatra banky, neobmedzený počet bezhotovostných platobných operácií v mene EUR na území Slovenska úhradou na základe trvalého príkazu na úhradu a SEPA inkás.
  • Klientovi po splnení podmienok postačuje platný doklad totožnosti a vyplnené čestné vyhlásenie o výške príjmu (vyplní v banke). Príjem na tieto účty bude banka sledovať. Ak príjem presiahne zákonom stanovenú hranicu, klientovi zmení legislatívny účet na bezbalíkový účet.
  • Kto chce zmeniť svoj súčasný účet na legislatívny účet, môže navštíviť ktorúkoľvek pobočku Tatra banky, kde pracovníci zmenia typ balíka z aktuálneho na legislatívny. Zmena je bezplatná.

ČSOB: Základný bankový produkt

  • Obsahuje: zriadenie, vedenie a zrušenie účtu, elektronický výpis raz mesačne, jednu medzinárodnú debetnú platobnú kartu, internet banking, smart banking, všetky prijaté platby, vklady a výbery hotovosti v pobočke, odoslané SEPA platby v pobočke alebo elektronicky, zriadenie a elektronickú zmenu trvalého príkazu alebo súhlasu s inkasom, všetky platby na základe trvalého príkazu alebo inkasa, výber hotovosti z bankomatov ČSOB na Slovensku a v Českej republike, všetky platby kartou na Slovensku a v zahraničí.
  • Klient, ktorý má v ČSOB účet a chce ho zmeniť na základný bankový produkt, musí svoj pôvodný účet zrušiť a následne si zriadi základný bankový produkt.

Poštová banka: Základný bankový produkt

  • Obsahuje: založenie a vedenie účtu, mesačný výpis z účtu, platobnú kartu Maestro, zriadenie, vedenie a zrušenie služby internet banking, neobmedzený počet vkladov/výberov hotovosti v mene EUR na obchodnom mieste, neobmedzený počet výberov hotovosti z bankomatu Poštovej banky, neobmedzený počet prijatých platieb, neobmedzený počet príkazov na úhradu zadaných na obchodnom mieste alebo elektronicky v mene EUR v rámci SEPA krajín, neobmedzený počet realizácií trvalých príkazov na úhradu a inkás zadaných na obchodnom mieste alebo elektronicky v mene EUR v rámci SEPA krajín, neobmedzený počet bezhotovostných platieb kartou za tovar a služby v SR a v zahraničí.
  • Ak má klient v Poštovej banke iný typ účtu a žiada o zriadenie takéhoto typu, má možnosť požiadať o zmenu. Účet nie je potrebné zrušiť, banka zabezpečí transformáciu. Klient však musí spĺňať podmienky pre zmenu na takýto typ účtu.
  • Základný bankový produkt si klient môže založiť v ktorejkoľvek pobočke alebo na pošte. Potrebuje si so sebou priniesť občiansky preukaz, vyhlásenie, že jeho mesačný príjem nie je vyšší ako 400 eur ku dňu podania žiadosti a vyhlásenie, že aktuálne nevlastní v žiadnej banke a ani v pobočke zahraničnej banky osobný účet, potvrdzuje svojím podpisom priamo na zmluve o zriadení účtu.

UniCredit Bank: Základný bankový produkt

  • Balíček bude obsahovať rozsah produktov a služieb, ktoré ukladá zákon. To znamená, že bude obsahovať debetnú platobnú kartu, transakcie kartou, hotovostné a bezhotovostné transakcie v EUR v SR. Kto chce zmeniť svoj súčasný účet na základný bankový produkt, môže o to banku požiadať.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ