Kto nezarába viac ako 400 eur, má nárok na bezplatný účet

Peter Csernák | 28.01.2016 09:03
prasiatko, šetrenie, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
Banky budú musieť povinne všetkým ľuďom, ktorých mesačný príjem neprekračuje 400 eur, ponúkať bezplatný účet. A kto zarába viac, bude mať nárok na účet za tri eurá. V mnohých bankách to predstavuje značnú úsporu v porovnaní s bežnými balíkmi služieb.

Vyhláška ministerstva financií bankám prikazuje, aby mali v ponuke základný bankový produkt, ktorý obsahuje vedenie účtu, medzinárodnú platobnú kartu, neobmedzený počet vkladov a výberov v pobočke a z vlastných bankomatov či neobmedzený počet platobných operácií. Tento účet musia ponúkať s nulovým poplatkom pre všetkých, ktorých čistý mesačný príjem nepresahuje 400 eur.

„Základný bankový produkt je dobrý na to, aby nízkopríjmový človek, ktorý doteraz z rôznych príčin nevyužíval služby bánk, vstúpil do bankového sveta. Výhodou je, že ho neponúka iba jedna banka, ale môže ho získať takmer všade. Je dobrý na oboznámenie sa s možnosťami bankového účtu. Či tento produkt ako taký je pre klienta výhodný, alebo nie, závisí od toho, či a do akej miery ho bude vedieť využiť,“ vraví analytik portálu Finančná hitparáda Pavel Škriniar.

„Na zriadenie účtu je potrebná písomná žiadosť s čestným vyhlásením, že klient spĺňa podmienky na poskytnutie základného bankového produktu. Vrátane vyhlásenia, že nemá príjem vyšší, ako určuje zákon. Banka má podľa zákona právo overiť si skutočnosti uvedené vo vyhlásení klienta aj ďalší nárok klienta na poskytovanie platobného účtu,“ povedala hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Podľa porovnania Finančnej hitparády je v súčasnosti priemerná cena balíka menej ako päť eur, takže klient by zmenou na základný bankový produkt mohol ušetriť až 60 eur za rok. „V skutočnosti človek nemusí ušetriť nič, dokonca môže aj stratiť prístup k niektorým službám. Banky už dnes ponúkajú po splnení podmienok účty zadarmo aj pre klientov s príjmom nižším ako 400 eur,“ povedal Škriniar.

Okrem základného bankového produktu musia banky od februára ponúkať aj účet so základnými funkciami, ktorý obsahuje aj výbery v zahraničí z rovnakej bankovej skupiny. Tento účet môžu získať všetci ľudia bez obmedzenia príjmu, pričom banky si zaň môžu pýtať najviac tri eurá. Všetky banky stanovili cenu na najvyššiu možnú úroveň, teda na rovné tri eurá.

Každý sa musí sám rozhodnúť, či je preňho výhodnejší klasický účet, alebo či využije legislatívny účet. „Môže sa stať, že pre niekoho až taký výhodný nebude, pretože jeho využívaním stratí benefity, ktoré využíva pri bežnom účte. Niekde totiž stačí mať iba nadpriemerné úspory, netreba teda mať príjem ani platiť kartou, a účet je zadarmo,“ hovorí Škriniar. Niektoré banky navyše klientom s klasickým balíkom služieb núkajú vyššie úroky na vkladoch alebo, naopak, nižšie na úveroch či vracajú časť peňazí, ktoré zaplatia kartou.

Kto si zriadi základný legislatívny účet bez poplatkov, musí počítať s tým, že banka bude sledovať výšku jeho obratov. Nebude však posudzovať zvlášť každý mesiac, ale príjem za celý rok. „Ak príjem presiahne zákonom stanovenú hranicu, klientovi zmeníme legislatívny účet na bezbalíkový účet,“ vraví hovorkyňa Tatra banky Zuzana Povodová. Banka k tomu pristúpi, ak klientovi príde na takýto účet za rok viac ako 5 600 eur.

Nie všetky banky však ponúkajú základný bankový produkt. „Podľa znenia zákona sa povinnosť poskytovať základný bankový produkt a platobný účet so základnými funkciami na mBank nevzťahuje, keďže v rámci svojho zamerania neposkytuje všetky služby, ktoré majú byť súčasťou týchto produktov. Navyše bežný účet, ktorý ponúkame od svojho príchodu na trh, je bezplatný,“ vraví hovorca mBank Tomáš Palovský. mBank napríklad nemá pobočky, v ktorých sa dajú vyberať či vkladať peniaze a súčasťou týchto účtov sú aj vklady a výbery v pobočkách. Rovnako legislatívne účty neponúka ani banka Zuno, ktorá takisto nemá pobočky, v ktorých by sa robili hotovostné operácie.

Čo musí splniť žiadateľ, ak chce základný bankový produkt

  • dovŕšenie veku 18 rokov,
  • nesmie mať iný platobný účet v banke na Slovensku,
  • čistý mesačný príjem klienta nesmie byť vyšší ako 400 eur,
  • sumár všetkých kreditov za kalendárny rok na účet nesmie presiahnuť 5 600 eur.

Zdroj: Tatra banka

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ