Oplatí sa družstevné podielnické listy previesť na štát?

Zuzana Hlavačková | 14.01.2016 08:43
kalkulčcka, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
Družstevné podielnické listy (DPL) vydali družstvá oprávneným osobám ešte v deväťdesiatych rokoch v rámci prechodu na trhové hospodárstvo. Oplatí sa ich v súčasnosti vlastniť alebo je výhodnejšie ich predať či previesť na štát?

Družstvá v rámci transformačného procesu vydali vyše desať miliónov kusov DPL. Ich hodnotu predstavoval vložený majetok súkromných vlastníkov do družstiev počas kolektivizácie v päťdesiatych rokoch minulého storočia, podiel vyrátaný na pôdu, ktorú družstvo užívalo, a zvyšok tvoril podiel za odpracované roky v družstve. Čo sa týka hodnoty týchto cenných papierov, DPL sú cennými papiermi, pri ktorých banky, obchodníci s cennými papiermi alebo štát nemôžu určiť, aká je ich cena. Právo urobiť tak má len to družstvo, ktoré ich vydalo. „Trhová cena DPL sa tvorí na základe dopytu a ponuky,“ hovorí právnička Petra Kováčová. Rozlišovať treba menovitú hodnotu a trhovú hodnotu. Menovitá hodnota je 33,19 eura, trhová sa pohybuje zvyčajne od 5 do 30 percent menovitej hodnoty, či predstavuje približne 1,70 až 5 eura za list, cena sa však v konkrétnych prípadoch môže líšiť a presiahnuť aj 100 percent menovitej hodnoty v závislosti od dopytu.

Trh s podielnickými listami sa však v porovnaní so situáciou spred niekoľkých rokov predsa len trochu rozbehol. Vlastníci majú viac možností, komu listy predať, čo spôsobuje nárast ich trhovej hodnoty. Ak v minulosti bola priemerná cena na úrovni 10 % z menovitej hodnoty DPL, v súčasnosti je priemerná cena priemerného družstva minimálne na dvojnásobku. „Nie je neobvyklé, že v niektorých prípadoch sa obchodujú aj za 100 a viac percent ich menovitej hodnoty,“ uviedol expert na družstevné podielnické listy, právnik Daniel J. Kratky.

Majitelia DPL majú niekoľko možností, ako s nimi naložiť. Môžu zostať podielnikmi v družstve, podať na príslušné družstvo žiadosť o prijatie za člena družstva, prípadne listy premeniť na členský vklad do družstva či ich predať. Štát ponúka aj možnosť previesť ich na Fond národného majetku.

Odpredať ich možno priamo družstvu, členom družstva alebo firme, ktorá ich vykupuje. Vylúčený nie je ani ich prevod darovaním inej osobe. Vhodné je poradiť sa s odborníkmi, ktorí zabezpečia proces z odbornej stránky a garantujú aj dodržanie zákona. DPL sa predávajú na základe kúpnej zmluvy, ktorá však musí obsahovať náležitosti určené zákonmi. Pri predaji netreba mať ani obavy, že ak DPL predajú, tak s podpisom zmluvy prídu aj o pôdu, ktorú vlastnia a prenajímajú družstvu. Obavy mať nemusia, pôda a DPL sú dve rôzne veci a prevod vlastníctva DPL rozhodne nemá vplyv na vlastníctvo pôdy.

Pokiaľ je družstvo v likvidácii alebo nemá právneho nástupcu, možno DPL bezodplatne previesť na Fond národného majetku. Novela zákona o cenných papieroch totiž predĺžila možnosť vykonania bezodplatných prevodov cenných papierov na FNM v období od 1. júla 2015 do 30. júna 2016. Fyzické osoby tak majú možnosť prostredníctvom 150 vybraných pracovísk Slovenskej pošty bezodplatne ponúknuť zaknihované cenné papiere FNM a ten vráti občanom, ktorí prevedú akcie, poplatky za vedenie majetkového účtu za tri roky (rok prevodu a dva predchádzajúce). Zároveň sa tak zbavia do budúcnosti povinnosti platiť každoročný poplatok za vedenie majetkového účtu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ