Zmeny v dávkach od štátu

Dorota Hudecová | 12.01.2016 09:03
banky, účet, sporenie, peniaze, prasiatko,... Foto:
Ilustračné foto.
V dávkach, ktoré ľuďom vypláca štát, nastali od januára zmeny. Zvýšili sa sumy materského, nemocenských, ale aj úrazových dávok. A vdovy a vdovci, ktorí ovdoveli pred rokom 2004 a doteraz nárok na pozostalostnú dávku nemali, môžu o ňu požiadať teraz.

Poberatelia dôchodkových dávok už začali dostávať penzie zvýšené o pevnú sumu. „Dôchodky vo vyššej sume budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne za mesiac január 2016. Súčasne bude vyplatený aj doplatok zvýšenia dôchodku od 1. januára 2016 do posledného dňa pred výplatným termínom v mesiaci január 2016,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Zmenila sa aj výška aktuálnej dôchodkovej hodnoty, ktorá predstavuje jednu z troch dôležitých veličín na výpočet penzie. Suma aktuálnej dôchodkovej hodnoty sa zvyšuje na sumu 10,9930 eura.

Vyššia je aj hranica maximálnej nemocenskej dávky. Táto zmena nastala v dôsledku rastu maximálneho denného vymeriavacieho základu pre výpočet nemocenských dávok, a to z 40,6357 eura v roku 2015 na 42,3124. Maximálna výška nemocenského tak dosiahne sumu 721,50 eura pri 31-dňovom mesiaci a 698,20 eura pri 30-dňovom mesiaci, maximálna výška materského 918,20 eura pri 31-dňovom mesiaci, resp. 888,60 eura pri 30-dňovom mesiaci. Maximálna výška ošetrovného za desať dní bude 232,80 eura.

Sociálna poisťovňa v tejto súvislosti upozorňuje, že minimálna výška nemocenských dávok stanovená nie je. Týka sa to najmä zamestnancov, ktorí minimálny vymeriavací základ stanovený nemajú a dosahujú nižší príjem. Nemocenské dávky sa v týchto prípadoch vypočítavajú z reálnych príjmov, ktoré poistenec dosiahol v zamestnaní.

Od januára 2016 sa zvýšila aj suma materského zo 65 na 70 % hrubej mzdy. „Sociálna poisťovňa zvýši materské mamičkám a ostatným skupinám poistencov, ktorí spĺňajú nárok na jej priznanie, automaticky zo zákona. Nemusia si teda podávať osobitnú žiadosť. Nemocenské dávky sú splatné mesačne pozadu, preto zvýšená suma materského bude vyplatená po prvýkrát vo februári za január,“ priblížil Višváder.

Suma príspevku na starostlivosť o dieťa tiež vzrástla. Zo sumy 230 eur sa zvýšila na 280 eur a zjednodušilo sa aj jeho vyplácanie. Rodič už nemusí úradu práce každý mesiac preukazovať výšku nákladov na zabezpečenie starostlivosti o dieťa.

Tak ako minulý aj tento rok môžu hendikepovaní ľudia využívať diaľnice zadarmo. Mení sa však spôsob podávania žiadosti o oslobodenie od platenia úhrady. Od januára sa totiž podávajú žiadosti priamo cez internetový portál www.eznamka.sk alebo prostredníctvom vybraných obchodných miest, ktoré sa nachádzajú v krajských mestách.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ