Pracujúci penzisti môžu dostať naspäť už zaplatené dane

Peter Csernák | 11.01.2016 09:53
dôchodok, dôchodca, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
Pracujete napriek tomu, že už poberáte dôchodok? Štát vám teraz môže vrátiť dane, ktoré vám zamestnávateľ vlani strhol z platu. Podmienkou je, že váš príjem neprekročil polovicu nezdaniteľného minima a že sami podáte daňové priznanie.

„Daňovníci, ktorí boli na začiatku roka 2015 poberateľmi predčasného a starobného dôchodku zo Sociálnej poisťovne a starobného dôchodkového sporenia alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu, alebo poberateľmi výsluhového dôchodku, alebo im takýto dôchodok bol priznaný spätne k začiatku roka 2015 a skôr, daň neplatia, ak ročný úhrn ich zdaniteľných príjmov za rok 2015 nepresiahne sumu 1 901,67 eura,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Napriek tomu, že takýto príjem je oslobodený od dane, zamestnávateľ musí dôchodcom daň z platu strhávať. „Poberatelia uvedených dôchodkov, ktorí v roku 2015 poberali len príjem zo závislej činnosti a ktorým zamestnávateľ z týchto príjmov pri ich vyplatení zrazil preddavok na daň a celkový ročný úhrn ich zdaniteľných príjmov nepresiahne sumu 1 901,67 eura, môžu podať daňové priznanie typu A a zrazené preddavky na daň si vyčíslia ako preplatok na dani,“ povedala Macíková. Preplatok na dani im daňový úrad vráti na základe žiadosti, ktorá je priamo súčasťou daňového priznania. K daňovému priznaniu musia pritom penzisti priložiť potvrdenie zamestnávateľa o ním vyplatených príjmoch a zrazených preddavkoch na daň.

Ak penzista za celý minulý rok zarobil viac ako 1 901,67 eura, nemá už zvyčajne nárok na vrátenie žiadnych daní. Dôchodcom sa totiž nezdaniteľná časť základu dane znižuje o vyplatený dôchodok. Za minulý rok tak nemajú nárok na žiadnu nezdaniteľnú sumu tí penzisti, ktorí dostávali mesačnú penziu vyššiu ako 316,90 eura. V prípade, že dôchodca dostával nižší dôchodok, má nárok aspoň na časť nezdaniteľnej sumy. Napríklad ak by niekto dostával mesačnú penziu 300 eur, za celý rok by výška jeho dôchodku dosiahla 3¤600 eur a mal by tak nárok na nezdaniteľné minimum vo výške 203,33 eura. Keďže priemerný starobný dôchodok na Slovensku koncom novembra dosahoval necelých 411 eur, väčšina starobných dôchodcov nemá nárok na žiadnu nezdaniteľnú sumu.

Nezdaniteľné minimum sa znižuje len starobným a predčasným dôchodcom. Ak pracuje invalidný penzista, má nárok na celú nezdaniteľnú časť bez ohľadu na výšku invalidného dôchodku, ktorý poberá. Nezdaniteľná časť sa mu začne znižovať až vtedy, ak dovŕši dôchodkový vek a jeho invalidný dôchodok sa zmení na starobný. Ak aj v dôchodkovom veku bude naďalej poberať invalidný dôchodok, bude mať stále nárok na plnú nezdaniteľnú časť základu dane.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ