Úvery zlacnejú, ľudia ušetria desiatky eur

Branislav Toma | 06.06.2014 12:17
hypotéka, byt, nehnuteľnosť, stavebné, sporenie Foto:
Ilustračné foto.
Slováci si požičiavajú rekordne lacno a úroky pôjdu ďalej dole. Ľudia tak na splátkach úverov môžu ušetriť ďalšie desiatky eur mesačne. Úvery postupne lacnejú od úvodu roka. Len v apríli si spotrebitelia požičali na bývanie 455 miliónov eur pri úroku 3,32 percenta. Ešte pred rokom boli rovnaké pôžičky úročené na úrovni 4,1 percenta.

Pokles úrokov je výsledkom boja Európskej centrálnej banky s dosahmi krízy. Vlani bola eurozóna v hospodárskej recesii a zotavovanie ide pomalšie, ako by si vlády predstavovali. Naopak, rast cien v obchodoch sa v eurozóne, ale aj na Slovensku blíži k nule, čo zase neprospieva ekonomickému rastu, keďže ide najmä o odraz slabšieho záujmu o nákupy.

Európska centrálna banka chce, aby banky ľuďom požičiavali ešte lacnejšie a ekonomiky sa rozbehli. Po kríze je potrebné opäť zvýšiť zamestnanosť. Centrálna banka preto včera znížila základnú úrokovú sadzbu, za ktorú si požičiavajú komerčné banky, z 0,25 na 0,15 percenta. Zároveň sa prvýkrát v histórii odhodlala k tomu, že bude účtovať záporný úrok mínus 0,1 percenta za uloženie peňazí v centrálnej banke. Na tento krok reagoval aj kurz eura, a to pádom oproti doláru na najnižšiu úroveň od začiatku februára. Komerčné banky sú zároveň tlačené k tomu, aby viac požičiavali. Na druhej strane na tento trend doplatia tí, čo majú peniaze a snažia sa ich zhodnocovať na termínovaných účtoch, na ktorých pôjdu úroky tiež dole.

Pokles úrokov poteší ľudí, ktorí zvažujú kúpu nového bývania na úver. Najnižšie úroky sú momentálne na úrovni 2,5 percenta. Ak si pri tomto úroku klient od banky zoberie hypotéku 80-tisíc eur, jeho mesačná splátka bude 425 eur. Za dvadsať rokov tak celkovo banke vráti 102-tisíc eur. Ak by ten istý úver bol úročený dvoma percentami za rok, pravidelná splátka klesne na 406 eur a klient celkovo vráti 97 440 eur. Za dvadsať rokov tak na znížení úroku ušetrí 4 560 eur.

Pokles úrokov na Slovensku rozbieha aj novú formu investovania. Za 80-tisíc možno napríklad v Bratislave kúpiť byt a obratom ho prenajať asi za 500 eur mesačne. Takýmto spôsobom možno mesačne pokryť splátku hypotéky a zaplatiť aj pravidelné splátky za energie. Rodičia takto napríklad môžu bez finančných nákladov získať do budúcnosti byt pre svoje deti. Rizikom takého obchodu je, že úroky v ďalších rokoch vzrastú, aj keď to sa v najbližšom čase neočakáva. Tiež však nie je vylúčené, že štát v budúcnosti môže ďalej zaťažiť príjmy z prenájmu, z ktorých už teraz treba platiť daň.

Ak sa rozprúdi biznis s bytmi, môže sa to prejaviť aj na raste cien bytov, ktoré už niekoľko mesiacov stagnujú. Nateraz je zrejmé zjavné zlacňovanie úverov. „V apríli klesla priemerná sadzba pri úveroch na bývanie takmer o dve desatiny, čo je najväčší pokles za posledný rok a pol,“ hovorí analytik spoločnosti Fincentrum Ján Porázik. Ľudia si požiadali za úrok 3,32 percenta ročne namiesto marcovej úrovne 3,51 percenta. Podľa spoločnosti Fincentrum je za poklesom zostrujúca sa konkurencia medzi bankami a pozitívny vplyv finančných sprostredkovateľov na trh.

Po verdikte Európskej centrálnej banky bude pokles úrokov pokračovať. „Po znížení úrokových sadzieb bude čoskoro nasledovať aj pokles úrokov napríklad na hypotekárnych úveroch, ktoré sú už v súčasnosti rekordne lacné,“ vyhlásil generálny riaditeľ mBank Roman Truhlář. O veľkosti zlacnenia však špekulovať nechcel. Predchádzajúce znižovanie úrokov zo strany Európskej centrálnej banky sa uskutočnilo v máji 2013 a na Slovensku prinieslo zlacňovanie úverov približne o pol percentuálneho bodu. Ak by sa rovnaký scenár opakoval aj teraz, ľudia by si pred koncom roka mohli na nové bývanie požičiavať za dve percentá ročne.

Analytici krok Európskej centrálnej banky očakávali. „Opatrenie sleduje cieľ podporiť požičiavanie v eurozóne, vytvoriť väčší dopyt po úveroch a zvýšiť tak infláciu, ktorá je momentálne veľmi nízka,“ uzavrela Mária Valachyová, analytička Slovenskej sporiteľne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ