Dôchodky z druhého piliera by sa mali dediť aj po kúpe penzie

SITA | 29.04.2014 13:58
sporenie, vklad, peniaze, výber Foto:
Ilustračné foto.
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR chce umožniť dedenie aj po zakúpení doživotného dôchodku z druhého penzijného piliera. Na okrúhlom stole Inštitútu hospodárskej politiky k vyplácaniu dôchodkov z druhého piliera to uviedol štátny tajomník ministerstva práce a sociálnych vecí Jozef Burian.

Podľa neho plánuje ministerstvo zaviesť 7-ročné garantované obdobie po zakúpení doživotnej penzie, počas ktorého by pozostalí zdedili po zomretom poberateľovi penzie dôchodok v sume, ktorú by zosnulý dostával v období zostávajúcom do skončenia siedmich rokov od kúpy dôchodku. Ak by poberateľ doživotného dôchodku zomrel napríklad po dvoch rokoch od kúpy dôchodku, pozostalí by dedili sumu dôchodku, ktorú by inak dostával poberateľ dôchodku, počas zvyšných piatich rokov.

Takéto riešenie by sa malo podľa Buriana zaviesť pre všetkých poberateľov doživotnej renty z druhého piliera. Následkom zavedenia takejto formy dedenia sa podľa štátneho tajomníka rezortu práce a sociálnych vecí doživotné penzie z druhého piliera znížia asi o 2 %. Predstavený návrh by mali poslanci vložiť do vládneho návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení buď počas rokovania parlamentného sociálneho výboru o tejto novele, alebo počas druhého čítania v pléne Národnej rady SR. Poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) návrh na dedenie počas siedmich rokov od priznania doživotnej penzie ocenil. „Filozofia ide správnym smerom,“ povedal počas okrúhleho stola. Uvítal by, ak by sa tento zámer objavil v parlamente ako pozmeňujúci návrh.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí však podľa Buriana stále trvá na tom, aby si výrazná väčšina ľudí, ktorí si na dôchodok sporia v druhom dôchodkovom pilieri, musela z celej nasporenej sumy povinne kúpiť doživotný dôchodok v životnej poisťovni. Tzv. programový výber, ktorý umožní postupne vyplatiť nasporenú sumu po odchode na dôchodok, bude určený len pre tie osoby, ktorých dôchodok z prvého piliera alebo prvého a druhého piliera spolu je viac ako štvornásobok sumy životného minima, čo je v súčasnosti približne 800 eur.

Druhou skupinou sporiteľov, pre ktorých bude dostupný programový výber nasporenej sumy, budú tí sporitelia, ktorí vzhľadom na nízky nasporený objem prostriedkov nedostanú od životných poisťovní žiadnu ponuku na vyplácanie doživotného dôchodku. Formou programového výberu bude vyplácať penzijné úspory úzkemu okruhu sporiteľov príslušná dôchodková správcovská spoločnosť, pričom nevyplatenú sumu dôchodku zdedia pozostalí.