Je invalidný dôchodok podmienený dlhodobou práceneschopnosťou?

dh | 20.12.2013 10:33
bolesť, chrbát, chrbtica, práca, kancelária,... Foto:
Ilustračné foto.
Mám dlhodobo problémy s chrbticou, pravidelne chodím na kúpeľnú liečbu. Môj lekár mi odporúča podať si žiadosť o invalidný dôchodok. Je žiadosť o invalidný dôchodok podmienená predchádzajúcou dlhodobou práceneschopnosťou? Alebo oň môžem požiadať aj bez "péenky"? Iveta Popluhárová, Hlohovec

Občan je invalidný, ak má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je taký zdravotný stav, ktorý spôsobuje pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť a ktorý má podľa poznatkov lekárskej vedy trvať dlhšie ako jeden rok. Invalidita teda nie je podmienená dlhodobou práceneschopnosťou, ale dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom.

Konanie o priznanie invalidného dôchodku sa začína na základe písomnej žiadosti občana, ktorý si uplatňuje nárok na tento dôchodok a nárok na jeho výplatu (najlepšie na odporúčanie ošetrujúceho lekára). Termín spísania žiadosti je vhodné dohodnúť si vopred. Ak má občan z dôvodu dočasnej pracovnej neschopnosti nárok na nemocenské alebo nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca, o priznanie invalidného dôchodku je vhodné požiadať až keď je známy deň zániku nároku na uvedené dávky. Bez určenia tohto dňa nie je možné rozhodnúť o priznaní invalidného dôchodku.

Žiadosť o priznanie invalidného dôchodku spisuje pobočka Sociálnej poisťovne príslušná podľa miesta trvalého pobytu občana. Spísanie žiadosti a posúdenie zdravotného stavu sa spravidla uskutoční plynule za sebou v jeden deň.

Odpovedal: Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ