Kam investovať voľné peniaze?

pcs | 14.11.2013 10:27
rodinné financie, rodina, sporenie, hospodárenie Foto:
Ilustračné foto.
Branislav Kachnič, executive manager spoločnosti Partners Group SK, radí, ako investovať voľné peniaze.

Pod pojmom investícia netreba chápať len 5– až 10-ročné vklady v päť- a viacciferných sumách. Do peňažných či menej rizikových dlhopisových fondov odporúčam zainvestovať už aj napríklad železnú rezervu do výšky šesť- až dvanásťnásobku mesačných príjmov, kde sa netreba obávať dostupnosti, nakoľko bežné vyplácanie z fondov je podľa zákona dva až päť dní, maximálne 14 dní. Je tu zároveň aj potenciál vyššieho výnosu ako v banke s nižším rizikom. Navyše sa dnes dajú nájsť také fondy, kde je aj internetový prístup k financiám a neúčtujú sa poplatky za prevody.

Ak má človek väčšie ako polročné rezervy, zvážil by som investíciu do výnosnejších aktív, ako sú dlhopisy s vyšším výnosom, komodity či asi najznámejšie akcie. Akciových fondov sa netreba báť, treba si však vyberať z kvalitných správcov a fondov, a hlavne diverzifikovať.

Diverzifikácia, a teda rozkladanie rizika, predstavuje najlepšiu možnosť, ako sa ochrániť proti prípadnému zlému výberu fondu a zároveň dosiahnuť výnos na úrovni vyššej, ako je inflácia, napríklad 7 až 9 percent ročne. A v prípade, že človek očakáva vyšší výnos, nižšie riziko a má polročné rezervy, odporúčam zainvestovať peniaze na dlhší čas s rozložením do viacerých fondov. Na 5-rokov by som dal väčšinu peňazí do dlhopisov, na 10 rokov a viac by som však už väčšinu zainvestoval do akcií a pribalil menšiu (maximálne 20¤%) porciu komodít.

Rovnako zaujímavé výnosy s takmer nulovým rizikom straty na 10 a viac rokov sú pravidelné investície do akciových portfólií (skladbe viacerých fondov), kde vďaka investovaniu malej sumy mesačne priemerujete cenu za nákup podielu, čím potláčate efekt výkyvov trhu a zarábate na stratách.

Na investovaní však najväčším umením nie je vedieť, ako zainvestovať, ale kedy vybrať. Tu existuje jednoduchá rada. Investuj, keď trhy zarábajú. V každom prípade je však najlepšie hlavne dodržať investičný horizont a nepodľahnúť emócii spôsobenej či už dočasným prepadom, alebo náhlym zárobkom. Špekulovanie s vyberaním a prehadzovaním investícií vo fondoch je síce hra potenciálne výnosná, pre neprofesionála však väčšinou stratová. Preto ak nie ste finančník, radšej by som sa držal obdobia, ktoré si stanovíte na úvod, a radšej príliš často nesledoval, ako sa investícií darí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ