Kúpna zmluva autorizovaná advokátom chráni kupujúceho aj predávajúceho

Zuzana Hlavačková | 11.07.2013 06:30
akcie, investovanie, investor, zmluva, poistenie Foto:
Ilustračné foto.
Prevod nehnuteľnosti často býva komplikovanou záležitosťou pre kupujúceho aj predávajúceho. Nie vždy si dajú pozor na znenie zmluvy o prevode nehnuteľnosti a z toho vyplývajú rôzne nepríjemné skutočnosti, ktoré neraz končia až na súde. Takúto zmluvu môže napísať sám kupujúci aj predávajúci, na škodu však nie je, ak je vypracovaná právnikom. Jednou z možností je previesť vlastníctvo nehnuteľnosti cez zmluvu o prevode nehnuteľnosti autorizovanú advokátom.

„S účinnosťou od 1. septembra 2009 pribudlo advokátom oprávnenie autorizovať zmluvy o prevode nehnuteľnosti. Aj napriek tomu, že ide o inštitút, ktorý má značné výhody, tak pre prevodcu, ako aj nadobúdateľa nehnuteľnosti, v praxi o ňom málo ľudí vie a málo sa aj využíva,“ hovorí advokátka Veronika Lacková z advokátskej kancelárie Veronika Lacková. „Autorizácia zahŕňa nielen spísanie zmluvy o prevode nehnuteľností advokátom, ale aj posúdenie advokáta, či zmluva neodporuje zákonu, alebo ho neobchádza a či sa neprieči dobrým mravom,“ vysvetľuje výhody takejto zmluvy advokátka. Advokát je povinný zistiť totožnosť účastníkov zmluvy, prípadne ich zástupcov, a rovnako posudzuje, či uzavretím zmluvy nenastane skutočnosť zakladajúca vznik škody.

Advokát by podľa Lackovej nemal nechať nepovšimnuté ani neproporcionálne ustanovenia v zmluve. Je tiež povinný upozorniť účastníkov zmluvy na platobné podmienky kúpnej ceny dohodnuté v zmluve. Nie vždy totiž účastník zmluvy rozumie platobným podmienkam a sú preňho zrozumiteľné a jasné.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako má vyzerať zmluva o autorizácii.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Nemennosť obsahu zmluvy o prevode nehnuteľností garantuje doložka o autorizácii, ktorou advokát opatrí autorizovanú zmluvu a ktorá obsahuje aj údaj o počte listov zmluvy. Advokát vykoná autorizáciu bez ohľadu na to, či ho o to požiada a uzavrie s ním zmluvu o právnej službe kupujúci alebo predávajúci. Autorizáciu robí osobne, zastúpenie nie je prípustné. Ak advokát poskytuje právne služby ako spoločník obchodnej spoločnosti, autorizácia sa vtedy vykonáva na účet a v mene obchodnej spoločnosti.

Advokát autorizuje zmluvu, ktorou sa prevádza nehnuteľnosť, bez ohľadu na to, či ide o odplatný, alebo bezodplatný prevod. Autorizovať tak možno nielen samotnú kúpnu zmluvu, ale aj darovaciu, zámennú alebo inak pomenovanú zmluvu o prevode nehnuteľností. „Advokát, naopak, nemôže autorizovať zmluvu, ktorú sám nevyhotovil, ako ani čistú listinu, ktorá neobsahuje žiadny text,“ hovorí Lacková. Autorizovať nemôže ani zmluvu spísanú v inom ako slovenskom alebo českom jazyku, ak nie je úradne preložená do štátneho jazyka. Výnimku predstavuje prípad, ak advokát rozumie jazyku, v ktorom je listina spísaná.

Jednou z výhod autorizácie je vybavenie všetkých úkonov potrebných na prevode nehnuteľností priamo u advokáta bez potreby návštevy notára alebo správy katastra. Advokát autorizuje podpisy účastníkov alebo ich zástupcov, čím ďalšie overenie podpisov notárom už nie je potrebné, čo predstavuje ušetrenie notárskych poplatkov. Následne vyhotoví aj podanie na príslušnú správu katastra a zabezpečí aj jeho doručenie vrátane príslušných listín, ak ktorýkoľvek účastník zmluvy o to advokáta požiada. Advokát disponujúci zaručeným elektronickým podpisom vie podanie odoslať elektronicky a ušetriť tak čas čakania pri podávaní návrhu vo forme listiny. Navyše, ak sa autorizovaná zmluva podá s návrhom na vklad elektronicky so zaručeným elektronickým podpisom advokáta, dôjde aj k úspore katastrálnych poplatkov až o päťdesiat percent.

Nezanedbateľnou výhodou je aj odborné spísanie zmluvy o prevode nehnuteľnosti, čím sa odbúravajú prípady nepovolenia vkladu vlastníckeho práva v prospech kupujúcich. Kupujúci sa totiž stáva vlastníkom prevádzanej nehnuteľnosti až právoplatným rozhodnutím správy katastra o povolení vkladu vlastníckeho práva v jeho prospech; samotným podpísaním kúpnej zmluvy alebo zaplatením kúpnej ceny sa kupujúci ešte vlastníkom nehnuteľnosti nestáva.

Asi najväčšou výhodou autorizácie je podľa advokátky ochrana účastníkov zmluvy pred zneužitím totožnosti, či už na strane nadobúdateľa, alebo prevodcu. Za týmto účelom advokát zisťuje totožnosť všetkých účastníkov zmluvy alebo ich zástupcov. Tí musia preukázať svoju totožnosť platným dokladom totožnosti alebo ich totožnosť musia potvrdiť dvaja svedkovia. Ak advokát napriek tomuto postupu nemá istotu o totožnosti osôb, musí urobiť ďalšie zisťovanie, najmä požaduje doloženie listín z evidencie dokladov totožnosti, zisťuje totožnosť prostredníctvom ďalších svedkov, o ktorých totožnosti nemá žiadne pochybnosti, požiada o vyjadrenie príslušnú obec alebo zisťuje na základe iných listinných dôkazov. Ak sa ani napriek tomuto postupu advokátovi nepodarí zistiť skutočnú totožnosť účastníkov a právnu službu neodmietne, nemôže sa zbaviť zodpovednosti za škodu spôsobenú zneužitím totožnosti.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ