Aké výdavky si možno odpočítať pri predaji bytu či domu

pcs | 14.03.2013 10:06
zdravotné poistenie, odvody, dane, daňové... Foto:
Ilustračné foto.
Príjem z predaja nehnuteľnosti, ak nejde o predaj obchodného majetku využívaného na podnikanie alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť, patrí medzi ostatné príjmy.

Do základu dane (čiastkového základu dane) sa zahŕňa zdaniteľný príjem znížený o výdavky preukázateľne vynaložené na jeho dosiahnutie a ak sú výdavky spojené s týmto druhom príjmu vyššie ako príjem, na rozdiel sa neprihliada (nie je možné vykázať stratu).

Takýmito výdavkami sú:

  • pri príjmoch z prevodu nehnuteľností je výdavkom kúpna cena preukázateľne zaplatená za nehnuteľnosť, ak bola obstaraná kúpou, inak cena nehnuteľnosti zistená v čase jej nadobudnutia s výnimkou prípadu, ak ide o nehnuteľnosť, ktorú daňovník nadobudol dedením alebo darovaním
  • ak daňovník predá nehnuteľnosť nadobudnutú dedením a príjem z jej predaja nie je oslobodený, potom výdavkom je cena nehnuteľností zistená z osvedčenia o dedičstve

Ak príjem z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej darovaním nie je oslobodený od dane, potom výdavkom je:

  • obstarávacia cena nehnuteľnosti zistená u darcu, ak darca nemal nehnuteľnosť zahrnutú v obchodnom majetku
  • reprodukčná obstarávacia cena zistená ku dňu darovania, ak by darca v deň darovania uskutočnil predaj nehnuteľnosti
  • zostatková cena nehnuteľnosti zistená u darcu, resp. obstarávacia cena nehnuteľnosti pri jej vyradení z obchodného majetku (nehnuteľnosť vylúčená z odpisovania), ak darca mal nehnuteľnosť zahrnutú v obchodnom majetku.

Ako ďalšie výdavky pri príjmoch z predaja nehnuteľnosti patriacich medzi ostatné príjmy je možné uplatniť aj výdavky, ktoré daňovník vynaložil na technické zhodnotenie, opravu a údržbu nehnuteľností, ako aj výdavky, ktoré daňovník vynaložil v súvislosti s predajom nehnuteľnosti (napr. poplatok za znalecký posudok, výdavky vynaložené na vypracovanie kúpnej zmluvy, správne poplatky súvisiace s predajom).

Všetky výdavky musí daňovník preukázať hodnovernými dokladmi, z ktorých musí byť zrejmá tak vynaložená suma, ako aj účel, na ktorý boli výdavky vynaložené.

Výdavkom nie je hodnota vlastnej práce na nehnuteľnosti, ktorú si daňovník sám zhodnotil.

Zdroj: Finančné riaditeľstvo SR

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ