Prečo nemôže zdravotne postihnutý dostať príspevok na kúpu auta?

dh | 04.05.2012 11:45
Invalid Foto: ,
Ilustračné foto.
Otázky a odpovede o výhodách pre invalidných dôchodcov a ťažko zdravotne postihnutých.

Čo je vlastne funkčná porucha a čo pokles schopnosti pracovať?

Mieru funkčnej poruchy na účely kompenzácie, preukazu ŤZP a parkovacieho preukazu posudzuje posudkový lekár úradu práce, ktorý určuje mieru funkčnej poruchy v desiatkach percent podľa druhu zdravotného postihnutia podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP. Invaliditu občana posudzuje posudkový lekár pobočky Sociálnej poisťovne a po posúdení jeho zdravotného stavu vydá tzv. posudok. Tento posudkový lekár určuje percentuálnu mieru zníženia schopnosti pracovať na základe zákona o sociálnom poistení. Človek, ktorý má určenú funkčnú poruchu, je uznaný za ťažko zdravotne postihnutého a za presne stanovených podmienok môže žiadať príspevok na kompenzáciu svojho ťažkého postihnutia. Človek, ktorý je uznaný za invalidného, ak má mieru schopnosti pracovať vyššiu ako 40 percent, dostáva po splnení všetkých zákonom stanovených podmienok invalidný dôchodok. Nie je však vylúčená ani možnosť, že človek, ktorý je ŤZP, je aj invalidný a naopak.

Závisí podpora zamestnávania hendikepovaných ľudí od stupňa ich zdravotného postihnutia?

Od stupňa zdravotného postihnutia závisí príspevok na udržanie takéhoto občana v zamestnaní. Ak sa vypláca na zamestnanca, ktorý má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav zníženú schopnosť zárobku o viac ako 70 %, príspevok je vyšší (0,72–násobok celkovej ceny práce z priemernej mzdy tohto zamestnanca). Ak je schopnosť zárobku zamestnanca oproti zdravej populácii znížená o 40 až 70 percent, príspevok je nižší (0,36–násobok celkovej ceny práce z priemernej mzdy tohto zamestnanca). Od stupňa zdravotného postihnutia (ZP) závisí aj príspevok na úhradu prevádzkovaných nákladov chránenej dielne alebo pracoviska. Zamestnávateľ ho môže získať na jedného občana so ZP vo výške 2,5–násobku celkovej ceny práce vypočítanej z priemernej mzdy zamestnanca v SR. Na každého zamestnanca s poklesom schopnosti zárobku o viac ako 70 percent môže chránená dielňa alebo chránené pracovisko získať 5–násobok celkovej ceny práce.

Čo sú peňažné príspevky na kompenzáciu?

Peňažné príspevky na kompenzáciu sú určené na zmiernenie alebo prekonanie sociálneho dôsledku ťažkého zdravotného postihnutia, čiže určitého znevýhodnenia, ktoré má človek z dôvodu svojho ŤZP v porovnaní so zdravou osobou rovnakého veku, pohlavia a za rovnakých podmienok a ktoré nie je schopná z dôvodu ŤZP sama prekonať.

Prečo nemôže človek, ktorý je ŤZP, dostať napríklad príspevok na kúpu auta? Títo ľudia chodia často k lekárovi aj niekoľkokrát do týždňa a auto by im život uľahčilo.

V súlade so zákonom o peňažných príspevkoch na kompenzáciu na účely priznania peňažného príspevku na kúpu osobného motorového vozidla nie je postačujúce, že žiadateľ sa považuje za fyzickú osobu s ŤZP. Medzi základné podmienky, ktoré musí spĺňať, patrí odkázanosť na individuálnu prepravu osobným autom a jeho využívanie na zákonom vymedzené účely vrátane frekvencie využívania. Podľa § 34 ods. 6 zákona o PP na kompenzáciu príspevok na kúpu osobného auta možno poskytnúť, ak osoba s ŤZP je zamestnaná alebo preukáže, že bude zamestnaná, alebo sa jej poskytuje sociálna služba v domove sociálnych služieb, špecializovanom zariadení, dennom stacionári, alebo preukáže, že sa jej bude poskytovať sociálna služba v DSS, špecializovanom zariadení alebo dennom stacionári, alebo navštevuje školu, alebo preukáže, že bude navštevovať školské zariadenie a auto bude využívať najmenej dvakrát v týždni na účely prepravy do zamestnania, školy alebo do domova sociálnych služieb, špecializovaného zariadenia alebo denného stacionára a dvakrát späť.

Podmienka využívania osobného auta sa považuje za splnenú aj vtedy, ak a) osoba s ŤZP pracuje v mieste svojho trvalého alebo prechodného pobytu a auto využíva počas dvoch dní v týždni na svoju prepravu pri výkone svojho zamestnania, b) sa osobe s ŤZP, ktorej sa poskytuje týždenná pobytová sociálna služba v DSS alebo špecializovanom zariadení, zabezpečuje najmenej jedenkrát v týždni jej preprava do DSS alebo špecializovaného zariadenia a najmenej jedenkrát v týždni preprava z DSS alebo špecializovaného zariadenia, alebo c) osoba s ŤZP navštevuje školu najmenej dvakrát v mesiaci z dôvodu, že má určený individuálny študijný plán alebo je ubytovaná v internáte.

Ako teda z vyššie uvedeného vyplýva, na účely poskytnutia peňažného príspevku na kúpu osobného motorového vozidla nemožno zohľadniť prepravu do zdravotníckych zariadení; ani v prípade, že je potrebná preprava do zdravotníckych zariadení niekoľkokrát do týždňa a na väčšie vzdialenosti.

Musí si ťažko postihnutá osoba kupovať zdravotne diaľničnú známku?

Oslobodenie od platenia nálepky za užívanie diaľnic a rýchlostných ciest sa vzťahuje len na osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorej bol na auto poskytnutý peňažný príspevok na zvýšené výdavky súvisiace so zabezpečením jeho prevádzky podľa zákona č. 447/2008 Z. z. Uplatnenie výnimky za užívanie diaľnic a rýchlostných ciest vozidlom bez úhrady je prísne viazané na prepravovanú osobu s ŤZP, ktorá musí byť prítomná v aute a musí sa preukázať rozhodnutím úradu práce o priznaní príspevku na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich so zabezpečením prevádzky osobného auta. Pokiaľ postihnutá osoba nie je v aute, výnimka platí len v prípade, ak je auto na spiatočnej ceste po vykonaní prepravy postihnutej osoby do nemocnice alebo obdobného zariadenia. Vodič tohto vozidla sa musí preukázať potvrdením o prijatí pacienta zdravotníckeho alebo obdobného zariadenia, alebo dokladom o poskytovaní sociálnych služieb občanovi s ŤZP v zariadení sociálnych služieb.

Kto a za akých podmienok vydáva parkovací preukaz?

Problematika vyhotovenia parkovacieho preukazu je upravená v zákone č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP. Základnou podmienkou je uznanie za osobu s ŤZP. Za takú sa považuje občan, ktorého miera funkčnej poruchy je najmenej 50 %. Osobe s ŤZP, ktorá je odkázaná podľa posudku na individuálnu prepravu osobným autom, alebo má praktickú slepotu, alebo úplnú slepotu oboch očí, vyhotoví príslušný úrad práce parkovací preukaz na základe právoplatného rozhodnutia o parkovacom preukaze. Osoba s ŤZP je podľa § 14 ods. 6 uvedeného zákona odkázaná na individuálnu prepravu osobným autom, ak nie je schopná na rovnakom základe s ostatnými a pri rešpektovaní jej prirodzenej dôstojnosti a) premiestniť sa k vozidlu verejnej hromadnej dopravy osôb a k prostriedku železničnej dopravy a späť, b) nastupovať do vozidla verejnej hromadnej dopravy osôb a do prostriedku železničnej dopravy, udržať sa v ňom počas jazdy a vystupovať z neho alebo c) zvládnuť z dôvodu ŤZP inú situáciu vo vozidle verejnej dopravy a v prostriedku železničnej dopravy najmä z dôvodu poruchy správania pri duševných ochoreniach, vertebrobasilárnej insufi ciencie s ťažkými závratmi, straty dvoch končatín, kardiopulmonálnej nedostatočnosti ťažkého stupňa alebo ťažkej poruchy sfi nkterov. Posudzovanie jednotlivých druhov odkázanosti je obsahom lekárskej posudkovej činnosti a vyplýva z hodnotenia a posúdenia zdravotného stavu, jeho zmien a porúch, ktoré podmieňujú zdravotné postihnutie.

Z vyššie uvedeného teda vyplýva, že pre vyhotovenie parkovacieho preukazu nie je rozhodujúcou skutočnosťou, či je fyzická osoba s ŤZP držiteľkou preukazu ŤZP, a preto jej automaticky nevzniká nárok na vyhotovenie parkovacieho preukazu.

Zdroj: UPSVAR, dh