Živnostníci majú nárok na 40–percentné paušálne výdavky

Peter Csernák | 09.03.2012 06:30
živnosť, živnostník, stolár, remeselník Foto:
Ilustračné foto.
Živnostníkov v marci čaká jedna z najnepríjemnejších povinností – podanie daňového priznania a zaplatenie dane z príjmov. Keďže posledný marcový deň v tomto roku pripadá na víkend, daňové úrady budú prijímať priznania ešte aj v pondelok 2. apríla. V tento deň je možné priznanie poslať aj poštou.

Podať daňové priznanie musí podľa zákona o dani z príjmov každý, kto vlani dosiahol hrubý príjem presahujúci polovicu nezdaniteľnej časti základu dane. Ak niekto zarobil menej ako 1 779,65 eura, nemusí podávať daňové priznanie a ani platiť daň.

Živnostníci priznávajú svoje príjmy na daňovom priznaní typu B. To je v porovnaní s priznaním pre zamestnancov o niečo komplikovanejšie, pretože sa v ňom priznáva viacero príjmov. Pre živnostníkov je najdôležitejšia tabuľka číslo 1, do ktorej zapíšu svoje príjmy a výdavky spojené so živnosťou.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Ako si vypočítať daň

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

V porovnaní so zamestnancami majú živnostníci výhodu v tom, že si z príjmov môžu odpočítať výdavky, ktoré vynaložili na podnikanie a daň si vypočítajú len zo zvyšnej sumy. A v prípade, že ich výdavky boli nízke alebo dokonca žiadne, môžu využiť paušálne výdavky. Kým ešte minulý rok mohli remeselníci pri podávaní daňových priznaní za rok 2010 využiť až 60–percentné paušálne výdavky, v súčasnosti si všetci živnostníci môžu svoj príjem znížiť o 40 percent. Daň, ako aj odvody sa im tak vypočíta len zo 60 percent ich hrubého príjmu. Okrem paušálnych výdavkov si môžu z príjmu odpočítať aj zaplatené odvody a nezdaniteľné časti základu dane.

Každý živnostník si musí okrem vyplnenia daňového priznania aj vypočítať, či bude musieť tento rok platiť preddavky na daň alebo nie. Štvrťročné preddavky musia platiť tí živnostníci, ktorých posledná známa daňová povinnosť je vyššia ako 1 659,70 eura. V prípade že je vyššia ako 16 596,96 eura, musia platiť preddavky na daň každý mesiac.

Na rozdiel od minulých rokov sa nemusia živnostníci trápiť s vyplňovaním ročného zúčtovania zdravotného poistenia. To za nich vykonajú zdravotné poisťovne na základe údajov v daňovom priznaní. Živnostníkom už len oznámia, či im vznikol preplatok na zdravotnom poistení, alebo či, naopak, musia odvody doplatiť. V daňovom priznaní je preto nutné rozpísať, koľko zaplatených odvodov smerovalo do Sociálnej poisťovne a koľko do zdravotnej poisťovne.

Ešte pred odovzdaním daňového priznania je potrebné ho dôkladne skontrolovať. Mnohí živnostníci síce totiž dôkladne vyplnia všetky údaje o príjmoch, ale zabudnú daňové priznanie podpísať, či napísať daňové identifi kačné číslo na každú stranu priznania. Častou chybou je aj neuvedenie zdaňovacieho obdobia, za ktoré sa priznanie podáva. Mnohí ľudia zase po tom, čo im vznikne preplatok na dani, nevyplnia žiadosť o jeho vrátenie.