Dane z úrokov sa už nedajú získať späť

pcs | 04.03.2012 06:30
úrok, úroky, dieťa, rodičovský Foto:
Ilustračné foto.
Mnoho dôchodcov i študentov, ktorí nemali iný príjem, každoročne podávalo daňové priznanie, aby im daňový úrad vrátil daň z úrokov, ktorú im strhla banka. Pri podávaní daňových priznaní za rok 2011 už nie je možné požiadať o vrátenie dane z úrokov.

Od januára minulého roku totiž zrážkovú daň z úrokov nie je možné považovať za preddavok na daň. To znamená, že daň, ktorú banka strhla z úrokov, nie je možné uviesť do daňového priznania a požiadať o jej vrátenie.

Ak má niekto napríklad v banke vložených 5 000 eur a banka mu za rok vyplatí trojpercentný úrok, dostane namiesto 150 eur len 121,50 eura a 28,50 eura banka pošle daňovému úradu. V prípade, že niekto zarobil na úrokoch takúto sumu v roku 2010 a okrem toho nemal iný zdaniteľný príjem, mohol v minulom roku podať daňové priznanie typu B a daňový úrad mu celých 28,50 eura vrátil. Dôchodcovia či študenti využívali to, že príjem do výšky polovice nezdaniteľnej časti základu dane sa nezdaňuje.

Mnohí rodičia preto písali svoje vklady v bankách na svoje deti, ktoré iný príjem nemali. Každoročne v ich mene podali daňové priznanie a dostali naspäť zaplatené dane. Ak niekto zarobil na úrokoch aj vlani, štát mu už žiadne dane nevráti.