Invalidní penzisti platia nižšie dane ako starobní

pcs | 02.03.2012 11:48
invalid, postihnutý, invalidní, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
Nezdaniteľná časť základu dane sa znižuje len starobným a predčasným dôchodcom. Invalidní dôchodcovia majú nárok na nezdaniteľné minimum v plnej výške bez ohľadu na to, aký vysoký dôchodok poberajú.

„Podľa paragrafu 11 odsek 6 zákona o dani z príjmov základ dane daňovníka sa neznižuje o sumu nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, ak daňovník je na začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľom starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku zo sociálneho poistenia,“ povedala Gabriela Dianová z Finančného riaditeľstva. V prípade, že ročná výška ich dôchodku je nižšia ako nezdaniteľné minimum, môžu si daňový základ znížiť o rozdiel nezdaniteľného minima a vyplateného dôchodku.

„Podľa predmetného ustanovenia skutočnosť, že daňovník je poberateľom invalidného dôchodku, nemá vplyv na výšku nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka,“ tvrdí Dianová. Ak sa invalidný dôchodca zamestná alebo podniká a jeho ročný daňový základ neprekročí 18 538 eur, môže si svoj daňový základ znížiť o celých 3 559,30 eura rovnako ako ľudia, ktorí žiadny dôchodok nepoberajú. Invalidní dôchodcovia majú nárok na celú nezdaniteľnú časť len dovtedy, kým im nie je priznaný starobný dôchodok.

„Ak poberateľ invalidného dôchodku, v priebehu roka 2011 dosiahol dôchodkový vek, neznamená to automaticky, že od dovŕšenia dôchodkového veku sa stáva aj poberateľom starobného dôchodku. Na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka teda nie je rozhodujúci dátum dosiahnutia dôchodkového veku, ale rozhodujúci je deň priznania starobného dôchodku,“ povedala Dianová.

Ak invalidnému dôchodcovi bol priznaný starobný dôchodok počas minulého roka, môže si ešte za minulý rok uplatniť celú nezdaniteľnú časť základu dane. Nezdaniteľné minimum sa znižuje len tým ľuďom, ktorí starobný alebo predčasný dôchodok poberali počas celého roka, alebo im bol spätne priznaný k začiatku roka.